НОВИНИ

Държавата ще бори потенциална спекула в цените след въвеждането на антикризисните мерки

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:30, 25.05.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас

След повишаването на инфлацията над 14% - правителството прие редица мерки в помощ на бизнеса и гражданите. А днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова очаква план за строг контрол от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, за да е сигурно, че домакинствата и бизнеса ще усетят облекчението.

Една от мерките цели намаляване на крайната цена на хляба след нулевата ставка на ДДС. Ако обаче ядете хляб, ще се интересувате дали 0% ДДС на хляба ще има ефект върху разходите ви.

Затова правителството, което ще похарчи 2 млрд. лв. за антикризисни мерки, трябва да е сигурно в ефекта им:

"Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще достигнат до своите адресати - фирмите и семействата и че по веригата на движението на тези средства няма да има търговци, спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората", каза Корнелия Нинова.

Освен да облекчи домакинствата, намаленото ДДС на хляба има за цел да бори и сивия сектор.

"Нулевото ДДС, освен цената, ще следим изсветляване на сивия сектор - има сериозен процент сив сектор в производството и търговията с хляб. Нулевото ДДС ще доведе до изсветляване на сивия сектор. Също е в работата на КЗП", каза Нинова.

Очакванията на вицепремиера Нинова са мярката да доведе до намаляване и последващо задържане на крайната цена за хляба, а държавата ще следи за нелоялни търговски практики:

"Има механизъм за наказания за нелоялни практики за картелни споразумения. Нулевото ДДС на хляба, ако не доведе до намаляване на цената, поне ще доведе до задържане, защото намалява производствените разходи за хляба. Поне в първите дни това ще доведе до намаляване, след това на ход са контролните органи", каза Нинова.

А ако - не, на ход са контролните органи. От февруари насам Стокови борси и тържища са извършили 1600 проверки по пазарите, а комисията за защита на потребителите - 500.

"Още от февруари сме на пълния максимум да извършваме прекалено много проверки, колкото можем и какъвто капацитет имаме, за да намалим до минимум желаещите да не нарушават закона. А ценообразуването според сблъсъка на търсене и предлагане", каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според Иванов има равновесна цена при хляба около 2.30 лв. и препоръчва потребителите да изискват касов бон при покупка, а ако забележат ненормално високи цени - да не купуват от съответния обект.

От Комисията за защита на потребителите ще следят и за нарушения при промоции - потребителите трябва да знаят размера на отстъпка и периода на валидността ѝ. Председателят на комисията Димитър Маргаритов напомня и за завишените глоби: "От 28 май влизат в сила вече приети изменения в закона за потребителите, съгласно, които глобите се вдигат двойно за нелоялни търговски практики. Като пример от 30 на 50 000 за различен тип опити за измама на потребителите".

А вицепремиерът Нинова иска контрол и от Българския институт по метрология, който сертифицира софтуера за връзка между НАП и бензиностанциите.

"Трябва да имаме контрол върху това, което се отбелязва на фискален бон. Тази отстъпка от 25 ст. се отбелязва коректно и стига до НАП тази информация. Да няма злоупотреби - да се прави тази отстъпка за други тип бензин а не А95 или да се прави над границата от 50 л всичко това е контрол", каза Нинова.

А съвместните проверки на отговорните институции ще продължат.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВААЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арбитражната комисия към БФБаскетбол отмени наказанието на Левски
Арбитражната комисия към БФБаскетбол отмени наказанието на Левски
Стрелецът, убил 19 деца в Тексас, купил оръжието за рождения си ден
Стрелецът, убил 19 деца в Тексас, купил оръжието за рождения си ден