НОВИНИ

Училище на бъдещето - без хартиени тетрадки и тежки раници

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:42, 25.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Какво постигнаха досега 16-те български училища, признати от Гугъл за иновативни? Те са единствените в цяла Източна и Централна Европа, в които технологиите се използват по най-добрия начин, а хартиените учебници не са задължителна част от часовете.

В класната стая имате задание, в което ще видите един документ, в центъра на който е поставената тема. Оглеждаме се в класната стая и никъде не виждаме документ. Няма и да видим, защото той е в системата на Гугъл, която 44-то училище в София използва. Няма задължителни тетрадки, няма тежки раници. Всичко е онлайн.

Гърбиците вече не са на мода. Чантите са по-леки, тъй като всички учебници, които са ни нужни, са в електронен вариант, но те не са задължителни. Има много повече възможности, не се ограничаваме само с това, което пише в учебника, казва Мария Тасева, учител в 44-то СУ "Неофит Бозвели".

Учениците се разделят на екипи. Технологиите не са забранени, но се използват смислено.

Управлява се от училището и им се разрешават или забраняват конкретни сайтове, приложения, допълва Мария Тасева, учител в 44-то СУ "Неофит Бозвели".

Начин на преподаване, който от Гугъл наричат 1 в 1. Учителите минават през обучение, което им помага да направят училището интересно.

БНТ: Какво променя този модел 1:1. Какво остава назад в историята?

Първо скучните часове, в които учителят непрекъснато говори, учениците спят и казват "Да, да, госпожо, точно така", след което в главата им не е останало абсолютно нищо и се оказва, че информацията, която са научили е наизустена, за да изкарат оценката в часа и всъщност няма никаква практическа реализация на цялото това нещо, обяснява Мария Тасева, учител в 44-то СУ "Неофит Бозвели".

В България има общо 16 такива училища. Единствените в цяла Централна и Източна Европа, които от Гугъл признават като училища, носещи промяна. И не само. Представители на Гугъл са тук в България, за да го проверят.

Тук виждам ентусиазъм за иновации и това е прекрасно. Вие сте много високо в класацията за брой учители, които са сертифицирани от Гугъл. България е в топ 4 на страните в Европа по брой сертифицирани учители и ето това е нещо, с което трябва да се гордеете, казва Уилям Флоранс, директор на Google Workspace за образованието в Централна и Източна Европа.

Обратно в класната стая и резултатите го доказват - учениците могат повече. Просто защото им е интересно. Преподаването им е различно всеки ден и следващият час например... е навън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Стоянов на 70 години - юбилеят събра интелектуалци и общественици
Петър Стоянов на 70 години - юбилеят събра интелектуалци и общественици
Арбитражната комисия към БФБаскетбол отмени наказанието на Левски
Арбитражната комисия към БФБаскетбол отмени наказанието на Левски