НОВИНИ

Петър Стоянов на 70 години - юбилеят събра интелектуалци и общественици

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:52, 25.05.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Петър Стоянов навършва 70 години днес. Инициативен комитет начело с писателя и драматург Стефан Цанев организира отбелязването на юбилея като събра интелектуалци и общественици, подкрепили кандидатурата на Стоянов за държавен глава преди четвърт век.

25 години след като влиза в сградата на "Дондуков" 2 и в деня когато празнува 70- годишния си юбилей, интелектуалците, които през 1996 г. подкрепиха кандидатурата му за президент, а днес са негови приятели се събраха, за да благодарят на Петър Стоянов, че макар и само за един мандат на поста е изпълнил обещанието за цивилизационния избор на България към НАТО и Европейския съюз.

Когато днес Вашите новини започнат с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето преди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история. И след като успяхме да преодолеем тогава онези трудности, аз съм убеден, че днес ще преодолеем и днешните трудности, казва Петър Стоянов, президент на България (1997 - 2002).

И днес Стоянов е убеден оптимист, както и преди четвърт век, и казва, че кризите се преодоляват дори с непопулярни решения.

Идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в определени исторически моменти може да се окаже неправилната идея. В определени исторически моменти всяка страна, не само България, има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред. Дай Боже България винаги да има такива лидери. Аз вярвам, казва Петър Стоянов, президент на България (1997 - 2002).

В началото на 1997 г. Петър Стоянов поема поста президент в условията на тежка политическа и икономическа криза след управлението на кабинета "Виденов". Сметките на страната ни са блокирани, България е във фалит.

Факт е, че президентът, тогава, Петър Стоянов се оказа на висотата на тези предизвикателства и, увличайки хората около себе си, заедно със своите приятели, колеги, партньори успяха да ни преведат през едни много тежки времена, казва проф. Николай Габровски.

Той беше обединител, той беше човек, ходеше по земята, поздравяваше и младо, и старо, и малко, и голямо. Рядкост, човек, който е на този пост да си държи човещината на душата, казва Валя Балканска.

Г-н президентът Петър Стоянов е човекът, който продължава да строи мостове между България и останалия свят, казва Петър Янев.

А според Стоянов на България днес е нужно самочувствие:

Ние не можем да стоим на края на стола в ЕС като в последния момент поканен роднина от провинцията. Ние задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, своя ясен изказ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров категорично надигра Чорич в Ролан Гарос
Григор Димитров категорично надигра Чорич в Ролан Гарос
Училище на бъдещето - без хартиени тетрадки и тежки раници
Училище на бъдещето - без хартиени тетрадки и тежки раници