НОВИНИ

Зеленски: Няма да отстъпим територии за сметка на мир с Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:12, 26.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Тежките сражения в района на Северодонецк продължават. През последните 24 часа руските атаки са особено интензивни. Украинската страната призна макар и бавния напредък на руснаците в Донбас.

САЩ осъдиха решението на Русия да въведе опростена процедура за издаване на руски паспорти на жителите на южните украински области, които са под руски контрол. Според Вашингтон това е опит за подчиняване на населението. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който да улесни получаването на руски паспорти от жителите на Херсонска и Запорожка област.

В украинския град Полтава започва делото срещу двама руски войници, обвинени във военни престъпления. А в Русия Върховният съд ще изслуша искането на генералния прокурор за обявяването на полка "Азов" за терористична организация.

Зеленски обвини Русия, че опитва да унищожи Източна Украйна

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски остро отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия.

"Каквото и да прави Русия, винаги се намира някой, който да каже - хайде да вземем предвид и интересите на Русия. Тази година в Давос беше същото. Въпреки хиляди руски ракети, които удрят Украйна. Въпреки хиляди убити украинци. Въпреки Буча, Мариупол. И пак в Давос Кисинджър се появи от дълбокото минало и каза, че част от Украйна трябва да бъде дадена на Русия - за да няма отчуждаване между Русия и Европа. Човек остава с впечатление, че календарът на г-н Кисинджър показва не 2022 г., а 1938 г., и той говори не пред публика в Давос, а в Мюнхен", коментира украинският президент.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо и Джил Байдън ще се срещнат със семействата на загиналите след стрелбата в Тексас
Джо и Джил Байдън ще се срещнат със семействата на загиналите след стрелбата в Тексас
Затоплянето ще продължи и в близките дни
Затоплянето ще продължи и в близките дни