НОВИНИ

Журналистът Симеон Гаспаров: В САЩ оръжието се е превърнало в божество

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 26.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

"Оръжието в САЩ се е превърнало в божество и то изисква своите жертви. Американски политици, лобисти и наивни хора са готови да дадат живота си и този на своите деца в името на оръжието". Така кореспондентът на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров коментира поредната стрелба в страната, след която загинаха 19 деца от начално училище в Тексас.

Журналистът е видял това с очите си преди години в Северозападния университет в Чикаго, когато студент с психически проблеми влиза в стая и застрелва петима души.

"Америка е във война със себе си. Безотговорното отношение към оръжието може би ще е причината тази страна да тръгне надолу. В САЩ на 18 години не можеш да си купиш бира, но можеш да си купиш оръжие за 7000 долара, което е направил и въпросният младеж."

По думите му точно след такива трагедии политиците лобират най-много за притежанието на оръжие.

"Статистиката обаче показа друго - че в щатите, където е най-лесен достъпът до оръжие, най-много се извършват насилия с него."

Стрелецът, убил 19 деца в Тексас, купил оръжието за рождения си ден

Симеон Гаспаров подчерта, че Втората поправка в конституцията на САЩ, която защитава притежанието на оръжие, е правена във времена, когато оръжията не са били толкова леснодостъпни и смъртоносни и когато не е имало полиция и армия.

"87% от населението в САЩ, включително и републиканци, подкрепят да се прави психологически тест дали можеш да боравиш с оръжие. Това обаче се спира от лобисти и републиканци в Сената", коментира журналистът.

По думите му в САЩ отнема около 24 часа да се сдобиеш с оръжие, освен това те са изключително леснодостъпни - както в интернет, така и на базари.

Ще се промени ли политиката за притежаване на оръжие в САЩ - вижте във видеото:

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски, ПП: Очакваме да приключим с разплащанията към пътните строители още тази седмица
Йордан Терзийски, ПП: Очакваме да приключим с разплащанията към пътните строители още тази седмица
Георги Младенов събира младежкия национален отбор във Вършец
Георги Младенов събира младежкия национален отбор във Вършец