Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Макреев за незаконните погребения: В Клисура не се води регистър на починалите, но кметският наместник събира такси

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 26.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в гора, а в гробището на Клисура, където не се води регистър на починалите и се правят нови погребения, без да е изтекъл санитарният срок от предишните. Това заяви в студиото на "Денят започва" Стоян Макреев - зам.-председател на Съюза на погребалните фирми.

"Кметският наместник ми каза, че не било нейно задължение да води регистър на погребенията и да се следи дали са изтекли 8 години. Нейната работа била да си събере таксите, защото така ѝ бил спуснал по-нагоре кметът на Банкя. И като направим връзката - това гробище няма нито ограда, нито някаква систематика да водим регистър", каза той.

По думите му недофинансирането е оправдание да не се изграждат нови алеи, да не се съставя регистър и въпреки това на тези места постоянно да се извършват повторни погребения.

"Малки гробища като това в Банкя се ползват от местното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, тъй като на другия не му е изтекъл санитарният срок, районният кмет казва, че няма свободни места. Но ако се обърнеш към правилния човек, ти намира място. Все пак благодарение на крематориумите вече от дълго време не е нужно да се чака санитарният срок от 8 години".

Първо пред БНТ: Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми за ужасяваща схема с кремации

Според Макреев по тази схема е действал и арестуваният Георги Енев. За него се носели слухове от 15 - 20 години - че не е коректен и че мами клиентите си, които му заплащат за кремации, които не се извършват.

"Едва ли не без него погребение в Банкя не може да се случи, едва ли не той определя гробните места във времето. Вероятно местната власт му го е позволявала. За да прекрати тези работи, местната власт трябва да администрира общинската собственост. Всички гробища в България, с изключение на частното в Бояна, са публично-общинска собственост. На всеки кмет е поверено стопанисването на гробища", обясни Стоян Макреев.

СДВР: Възможно е да има още погребани хора край Клисура, които е трябвало да бъдат кремирани

За да започне процедура по кремация първо роднините трябва да предоставят на траурните агенции съобщение за смърт и разрешително за кремация, уточни погребалният агент.

"Като оператор на тези услуги, аз мога да ги задвижа. Обаче личната карта - тя ако не е в починалия, е в някой от неговите наследници. И тук е разковничето - наследникът трябва да направи контакт с оператор на погребална услуга и да предаде личната карта. В момента, в който направи това, операторът е длъжен да извърши услугите, които са му заявени", коментира Макреев.

Вижте повече и в прякото включване на Кристиян Гаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Младенов събира младежкия национален отбор във Вършец
Георги Младенов събира младежкия национален отбор във Вършец
Второ заседание на работната група между превозвачите и регионалното министерство
Второ заседание на работната група между превозвачите и регионалното министерство