Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Асен Василев поиска ЕС да изясни разплащанията на страните членки с "Газпром"

от БНТ , Източник: БНР
21:01, 24.05.2022
Чете се за: 01:47 мин.
По света
живо асен василев представя плана възстановяване
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поиска Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на "Газпром" или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои страни-членки.

Руската компания прекъсна доставките за България, Полша и Финландия, които отказаха да плащат за синьото гориво в рубли, но продължи да обслужва клиентите си в други европейски страни, които си отвориха сметки в рубли в "Газпромбанк".

Българският вицепремиер участва в Съвет "Икономически и финансови въпроси" в Брюксел. Всички държави- членки се съгласиха, че приетите до момента санкции срещу Русия трябва да се прилагат по един и същ начин.

Позицията на ЕС за разплащането в рубли с "Газпром" не се е променила

Вицепремиерът изрази резерви по отношение на предложеното разпределение на финансовия ресурс по страни членки в плана на Комисията REPowerEU. Според него то би трябвало да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да се основава на ефекта от COVID-19.

Василев призова за реална борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

Той също подкрепи предложението на Еврокомисията за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация от строгите бюджетни правила, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гриша Ганчев: Отчитам грешките си, че не работихме за хората, които истински обичат клуба
Гриша Ганчев: Отчитам грешките си, че не работихме за хората, които истински обичат клуба
На 24 май - българска реч прозвуча и в румънския парламент
На 24 май - българска реч прозвуча и в румънския парламент