НОВИНИ

Село до Павликени е на воден режим почти година - хората излязоха на протест

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 26.05.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Жителите на павликенското село Лесичери излязоха на протест тази сутрин. Причината е безводието в селото. Проблем, който в последните няколко години сериозно се изостря, а хората са принудени да живеят на воден режим почти през цялата година.

Те настояха институциите да се намесят, а в противен случай се заканиха да блокират жп линията, която преминава през селото им.

В село Лесичери чешмите на хората потичат само за няколко часа през деня. Всяка къща е заредена с кофи, бидони и бутилки с вода за битовите нужди. В също време обаче водомерите не спират да се въртят и да отчитат въздух, а сметките растат.

"Като я пуснат, само въздух, после налягането пада, пералня не можеш са пуснеш, трябва да издебнеш сутрин, но ти си на работа, вечер като се върнеш почти няма. Направихме си вътрешни тоалетни, то вода няма, връщаме се към стария начин на живот с външни тоалетни", оплака се Марийка – жител на село Лесичери.

"Два бойлера съм сменил за две години, няма на кого да се оплачеш. Остави другите перални и други", казва Станимир.

"Къпем се с канчето и кофата. Геноцид е това да нямаш вода за пиене, да нямаш вода за миене, епидемии се задават, а има източници, от които ние можем да се снабдим“, каза Вера.

Водопреносната мрежа е амортизирана, ремонт не е правен близо 50 години, а загубите по нея са над 70%. Според хората единственото решение е от яз. "Стамболийски" да бъде пусната вода по напоителния канал, който е изграден в селото, но от две години не се стопанисва.

"Ние апелираме към институциите като най-най-спешно, пускането на водата по горен ляв "Никюпски" и главен ляв "Баташки", там да се подобри насищането на Караисен, Батак и тук на село Лесичери. Това помага и оросява дренажите на кладенците, същевременно вдига нивото на частните кладенци по дворовете. Получихме отрицателни становища и от МОСВ, "Напоителни системи", тъй като водата се отпускала по месечни квоти, графици, но аз си мисля, че при това бедствено положение може да се прескочи процедурата и да се обърне внимание на бедстващите наши съграждани", каза инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени.

Хората са категорични – на фона на безводието, чашата на търпението им прелива.

От община Павликени са възложили проектиране на допълнителен водопровод от стари водоизточници, за да се подобри дебита в напорните резервоари. Ще се търсят и варианти за изграждане на чисто нов водопровод, но докато това се случи, хората се надяват институциите да ги чуят и да им позволят да използват най-лесния вариант, за да им имат вода.

Репортер: Зорница Илиева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на федерацията ни по ски бе преизбран в Изпълкома на ФИС
Президентът на федерацията ни по ски бе преизбран в Изпълкома на ФИС
Мач номер 4 от полуфиналите в НБЛ между Левски и Балкан ще се проведе в неделя
Мач номер 4 от полуфиналите в НБЛ между Левски и Балкан ще се проведе в неделя