НОВИНИ

Радослав Рибарски: Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 26.05.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас

Топлофикациите подават своите заявления. Основна функция на КЕВР е да провери всички заявени цени и да се пристъпи към общественото обсъждане на цените, които предстои да бъдат обявени за следващия регулаторен период. Така в "Още от деня" Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика, "Продължаваме промяната", коментира поисканото от топлофикациите поскъпване на парното и топлата вода с до 330%.

По думите му ситуацията с цените и доставките на природен газ видимо е доста динамична. Подадените заявления отчитат един период, в който имахме високи цени на природен газ, на електрическа енергия. Това ще мине проверката на КЕВР, за да бъдат отчетени компенсациите, които бяха раздадени и как това би се отразило на следващия регулаторен период.

Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе, каза той. Парламентът не може да влияе на решенията на КЕВР.

Рибарски се съгласи, че и предложеното от предишния състав на КЕВР увеличение с 30% на топлинната енергия е било обществено неприемливо.

"Минахме през един мораториум, който даде време да се реагира. Именно тази реакция трябва да бъде отчетена в следващите цени. Компенсира се от доста време вече както електрическата енергия за небитови потребители, така и природният газ за битови потребители."

Топлинната енергия последно е увеличавана преди почти година. Заради мораториума цените не скочиха през зимния период. За година и половина обаче цените на природния газ поскъпнаха между 4 и 5 пъти.

Председателят на Комисията по енергетика заяви, че към момента не се обмисля мораториум на цените на тока и парното. Подчерта, че за него подобно решение не е вариант за справяне със ситуацията.

"Трябва да влезем в пазарния механизъм, който регулира тези цени", отбеляза той.

Петков договори в САЩ доставки на втечнен газ, по-евтин от този на "Газпром"

На въпрос на каква цена ще получим втечнения газ от САЩ, Рибарски посочи, че това са търговски преговори, които не позволяват конкретика.

"Всичко е базирано на търговска тайна".

Допълни, че такива винаги са били търговските отношения.

"Крайният потребител ще разбере цените, когато КЕВР излезе с окончателно решение за следващия регулаторен период."

Изказа предположение, че КЕВР няма да разкрие цената на втечнения газ.

Относно питането на българското правителство към ЕК за възможността руският газ да бъде плащан в рубли, Рибарски поясни, че основната цел на България е да спазва задължението си за плащане.

"Ние в момента считаме, че България също изпълнява договора си. Едностранната промяна на начина на плащане също не е приета от българската страна, така че това едностранно волеизявление не води до договореност между две страни", каза той и допълни, че остава конфиденциална информацията за начина, по който Германия и Гърция са платили на Русия.

Позицията на България е ясна - не подкрепяме скоропостижно ембарго на петрола и считаме, че България е в сходна ситуация като Словакия, Унгария и Чехия, каза в заключение той.

Целия разговор вижте във видеото.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА & ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната
Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната
Нов спор в коалицията - трябва ли кабинетът да представи управленска програма
Нов спор в коалицията - трябва ли кабинетът да представи управленска програма