НОВИНИ

Нов спор в коалицията - трябва ли кабинетът да представи управленска програма

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:08, 26.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Шест месеца след старта на сегашното управление - нов спор в четворната коалиция. Трябва ли правителството да представи управленска програма с конкретни теми и срокове за изпълнение?

"Демократична България" и БСП настояват правителството да обяви управленската си програма, в която да набележи най-важните приоритети за следващите месеци. От "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" заявиха, че има коалиционно споразумение, в което са заложени най-важните теми за четирите партии в управляващата коалиция.

Ако партиите в управляващата коалиция престанат взаимно да се критикуват, конструкцията на властта ще изглежда доста по-стабилна, коментира Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ. Според него е нужна управленска програма с конкретни мерки и срокове.

Много се надявам, че в рамките на следващите седмици ще можем да излезем с такава програма, за да знаят хората, че не работим ден за ден, както изглежда в техните очи, а има ясен план и перспектива. Тогава ще отпаднат и много от въпросите, свързани с това разпада ли се коалицията тази или следващата седмица. Не, не се разпада.

От "Продължаваме програмата" контрираха, че следват коалиционното споразумение, одобрено от всички. И реагират на кризите от последните 6 месеца.

Ние имаме коалиционно споразумение, партиите от управляващата коалиция са подписали коалиционно споразумение, към което се придържаме. В него ясно са дефинирани приоритетите както краткосрочни, така и средносрочни, така и дългосрочни, каза Петър Куленски - ПГ на "Продължаваме промяната".

"Демократична България" напомниха, че в декларация на 13 май призоваха за изработване на документ, който да набележи най-важните задачи пред страната.

Правителствена програма или някакъв друг документ, който да ни даде конкретно за следващите месеци какъв ще ни е фокуса, е необходим и ще помогне доста да се подобри ефективността на нашата работа, каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България". Мисля че всички сме съгласни, че този начин на работа е твърде хаотичен и сложен, че комуникацията не е добра, че ефективността не е добра и трябва да работим да го подобрим, допълни той.

Коалиционното споразумение е фундаментът на коалицията, може да се приеме и като програма, която трябва да се изпълнява, е позицията на ИТН.

Напоследък това коалиционно споразумение остана на заден план, не се работи по него, поради черните лебеди, които така или иначе ни застигат - кризите в държавата,войната в Украйна и т.н. и различните търкания на база идеите и мненията на всеки един в тази коалиция, каза Станислав Балабанов - ПГ на "Има такъв народ".

ИТН напомниха, че коалиционно споразумение беше постигнато с пълно съгласие между всички експерти в коалицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Рибарски: Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе
Радослав Рибарски: Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе
Даниил Медведев продължава да е без загубен сет на "Ролан Гарос"
Даниил Медведев продължава да е без загубен сет на "Ролан Гарос"