НОВИНИ

Ръководителите на софийските прокуратури настояват да се удължи срокът за закриване на спецправосъдието

живо магистратите настояват удължи срокът закриване спецправосъдието
bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 26.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителите на седем прокуратури в София настояват за удължаване срока за закриване на специализираното правосъдие. Мотивите им са, че сегашният срок - 27 юли, не е достатъчен за завършване и предаване на всички започнати дела.

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша ръководителите на прокуратури в София по инициатива на прокурорската колегия на съвета.

Считано от 27.07.2022г., в случай че законът остане в сегашния му вид, ще се блокира работата по всички дела и всички съдебни служители ще бъдат преназначени в други структури, каза Ивайло Ангелов - административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

"На практика ще се окаже така, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати, нито съдебни служители, които да извършат тази дейност", допълни той .

По думите му решението е удължаване на срока, в който специализираните структури да бъдат закрити. Магистратите предлагат буферен срок от 6 месеца за предаване на делата, като през този период не се разпределят нови такива, а само се работи върху висящите. Изготвено е писмено становище за всички органи с право на законодателна инициатива.

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Магистратите отправиха апел за чуваемост от страна на парламента, тъй като в противен случай ще бъдат законово задължени да спрат работата по разглежданите дела, считано от 28.07.2022 г.

Ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова подчерта, че магистратите са в обективна невъзможност да изпълнят закона, защото е налице е проблем в законодателната техника. По думите ѝ съществува законодателен дефицит, рефлектиращ пряко върху правата както на обвиняемите, така и на и пострадалите лица по делата на Специализираната прокуратура.

Пострадали, според магистратите, ще бъдат всички, ощетени от дейността на организираната престъпност. Ситуацията се определя като тежък удар върху независимостта на съдебната система.

Ръководителят на спецпрокуратурата: Делата с неприключило разследване са стотици

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа с 4 коли в столичния квартал "Младост", едната се преобърна по таван
Верижна катастрофа с 4 коли в столичния квартал "Младост", едната се преобърна по таван
Ясен Петров събира националите на лагер в петък
Ясен Петров събира националите на лагер в петък