НОВИНИ

Ще се промени ли политиката за продажба на оръжие в САЩ?

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:23, 26.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
САЩ
Слушай новината

18-годишният масов стрелец в САЩ, който уби 19 деца и двама учители, е предупредил в социалните мрежи какво възнамерява да направи. Поредната трагедия в американско училище отново извади на преден план дебата за по-строг контрол върху оръжията.

Било ли е възможно да се избегне трагедията?

Журналистът Симеон Гаспаров: В САЩ оръжието се е превърнало в божество

Баща на убито момиченце обвини полицията, че се е забавила с влизането в сградата и обуздаването на стрелеца. Властите отхвърлят обвиненията. Трийсет минути преди нападението Салвадор Рамос е написал в лични съобщения до своя позната, че ще застреля баба си и ще атакува училище. За жалост това е станало известно по-късно. Мотивите на Рамос до момента не са известни.

Президентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще посетят Ювалди, за да се срещнат със семейства на жертвите.

"Като нация, трябва да се запитаме кога, за бога, ще се опълчим срещу оръжейното лоби? Кога ще направим това, което всички усещаме, че трябва да се направи?", каза Байдън.

Усилията за по-строг контрол върху оръжията не са преставали. През 2018 г. след гибелта на 17 души в гимназия в Паркланд, Флорида, група оцелели ученици подеха движение за промени и организираха събития, наречени "Марш за нашия живот", в стотици градове в страната. Те постигнаха законодателни промени в щата и продължават да действат за каузата.

18-годишен младеж уби 19 деца и двама учители в начално училище в САЩ

"Трябва да спасяваме хора. Умират деца. Достатъчно е да бъде спасен и един живот с промяна на закон за проверка на досието при закупуване на оръжие или нещо подобно", каза Дейвид Хог, активист за контрол над оръжията.

Дейвид вярва, че един ден конгресмените ще се обединят, за да приемат нужните закони. Националната оръжейна асоциация невъзмутимо продължава да подготвя годишната си среща, която ще се състои утре.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Гърция
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Гърция
Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната
Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната