НОВИНИ

По каква схема са работили задържаните телефонни измамници?

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 26.05.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Криминално
Слушай новината

Увеличават се телефонните измами през последните седмици. Още двама души са задържани за телефонни измами - единият в автобус, пътуващ от София за Русе, другият - в град Ветово. Те са част от 7-членната група, арестувана миналата седмица за телефонни измами в Гърция, Чехия и България.

Последните задържани мъже са от Ветово и Ново село. Единият е имал 9 хиляди евро, придобити от две телефонни измами в Солун. Полицаите са открили още телефони и сим карти. Всеки ден измамниците са набирали стотици телфонни номера, докато открият подходящата жертва. Държали са се изключително дръзко, а сценарият, по който са мамили хората е стар и познат.

И в България, и в Гърция са искали пари за пострадал близък в катастрофа, който се нуждае от спешна операция. Другата схема е оказване на помощ на полицията за задържане на телефонен измамник.

Фактическият извършител на измамите в Гърция е 28-годишен мъж от Ветово, който е арестуван по-рано. Все още се изяснява кой е тарторът на групата.

Трима от членовете ѝ са задържани в Прага при международната акция, съвместно с чешката полиция. Те са били в хостел в село Ровен, откъдето са иззети сим карти, пари и вещи, както и два автомобила.

По същото време във Ветово са арестувани трима мъже, между които и Васил Пенев-Чириклото, баща на един от задържаните в Чехия. Според него някой е подал фалшив сигнал срещу тях, за да ги „натопи“.

"Мен ме прибраха. Виновен-невиновен, поемаш някаква отговорност, за да си вкъщи, за да се прибера. Синът – обвиниха го, че прави измами. Ама той си е в Чехия. Идват тука, тарашат, търсят злато и пари. Викам – ако има, вземете. Нищо не са намерили", казва Пенев.

Във Ветово, известен като Меката на телефонните измами, хората отдавна са свикнали с честите арести на мъже от квартала на бургуджиите. Някои дори ги оправдават.

Други настояват за повече полицейско присъствие в града и за по-сериозни наказания за телефонните измамници.

Миналата година МВР отчита рекорден спад на телефонните измами у нас. Те са били само 63, но се оказва, че с наближаването на лятото хората, които се занимават с този вид престъпления, отново са се активизирали.

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха страните по казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево"
Изслушаха страните по казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево"
Има ли контрол на бизнеса с траурни услуги у нас
Има ли контрол на бизнеса с траурни услуги у нас