Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Държавна лаборатория вече ще следи плодовете и зеленчуците от ГКПП "Капитан Андреево"

от БНТ
21:15, 23.05.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
държавна лаборатория вече следи плодовете зеленчуците гкпп капитан андреево
Слушай новината

Лабораторният анализ на плодовете и зеленчуците, влизащи от граничен пункт "Капитан Андреево", става държавен.

Миналата седмица страната ни прекрати договора за наем на частната лаборатория и сега пробите се изследват в Националната референтна лаборатория на Агенцията по храните.

Това доведе до хаос с вземането на пробите и опашки от чакащи камиони. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за държавна лаборатория на пункта, стана ясно след посещение на зам. земеделския министър Иван Христанов на пункта. Заедно с посланика на Турция Айлин Секизкьок те се срещнаха с превозвачи.

"Този монопол, който продължава над 10 години вече, е нещо което ние трябва да прекратим в рамките на следващите 1-2 дни. Тука няма да има частна лаборатория. Единственият, нека да кажем, инструмент, който да гарантира, че храната която влиза оттук е чиста и безопасна за българските граждани и Европейския съюз, като лабораторен анализ ще бъде Българска агенция за безопасност на храните", каза Иван Христанов, заместник-министър на земеделието и храните.

"Държавата, виждате какъв хаос създаде, ще стане ясно че не може да го управлява този процес и очаквам след около един месец да се появи нова фирма", каза Васил Димитров, собственик на частната лаборатория.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Превалявания и гръмотевици в следобедните часове на 24 май
Превалявания и гръмотевици в следобедните часове на 24 май
Локомотив (София) се разделя с трима футболисти
Локомотив (София) се разделя с трима футболисти