НОВИНИ

Държавна лаборатория вече ще следи плодовете и зеленчуците от ГКПП "Капитан Андреево"

държавна лаборатория вече следи плодовете зеленчуците гкпп капитан андреево
bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 23.05.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Лабораторният анализ на плодовете и зеленчуците, влизащи от граничен пункт "Капитан Андреево", става държавен.

Миналата седмица страната ни прекрати договора за наем на частната лаборатория и сега пробите се изследват в Националната референтна лаборатория на Агенцията по храните.

Това доведе до хаос с вземането на пробите и опашки от чакащи камиони. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за държавна лаборатория на пункта, стана ясно след посещение на зам. земеделския министър Иван Христанов на пункта. Заедно с посланика на Турция Айлин Секизкьок те се срещнаха с превозвачи.

"Този монопол, който продължава над 10 години вече, е нещо което ние трябва да прекратим в рамките на следващите 1-2 дни. Тука няма да има частна лаборатория. Единственият, нека да кажем, инструмент, който да гарантира, че храната която влиза оттук е чиста и безопасна за българските граждани и Европейския съюз, като лабораторен анализ ще бъде Българска агенция за безопасност на храните", каза Иван Христанов, заместник-министър на земеделието и храните.

"Държавата, виждате какъв хаос създаде, ще стане ясно че не може да го управлява този процес и очаквам след около един месец да се появи нова фирма", каза Васил Димитров, собственик на частната лаборатория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превалявания и гръмотевици в следобедните часове на 24 май
Превалявания и гръмотевици в следобедните часове на 24 май
Локомотив (София) се разделя с трима футболисти
Локомотив (София) се разделя с трима футболисти