НОВИНИ

Иван Христанов: Завишаваме контрола на ГКПП "Капитан Андреево", проверките ще се ускорят

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
20:06, 29.05.2022
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозни пропуски във фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" и съмнения за саботаж и умишлено забавяне на проверките на влизащите в страната тежкотоварни камиони. Това е изводът на земеделското министерство след отстраняването на частната лаборатория, която единствена извършваше фитосанитарен контрол на стоката от Турция.

В "Говори сега" зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че след предприетите действия за подобряването на контрола е получил заплаха - съобщение през приятел с предупреждение, че се ангажира с най-големия бос на Българската агенция по безопасност на храните и въпрос дали ще има война или мир.

Иван Христанов изтъкна, че в най-скоро време проверките на пункта ще се извършват много по-качествено и по-бързо от сега.

След отстраняването на частната лаборатория, през която минавали всички проби, е имало забавяне на камионите през първите ден-два и съмнения за саботаж, но вече проверките текат със скорост близка до предишната, допълни той.

"Тирове, които не подлежат на проверка, са били насочвани към терминала на Агенцията по храните и така са запушвали процеса. Влизаха в терминала без да имат работа там. Дали е умишлено или не, не ме интересува - важното е, че изправихме процеса. Започнахме работа преди буквално една седмица и всички такива неуредици и странности гледаме да ги неутрализираме. В момента сме пуснали анализ на целия трафик, защото подозираме, че се правят и други усилия за забавяне на трафика от страна на обработка на документи", заяви зам.-министърът на земеделието.

В момента се работи по това пропускането на камиони през ГКПП "Капитан Андреево" да се случва много по-бързо от сега и при по-добър контрол. Затова се планира Българската агенция по безопасност на храните да разположи своя лаборатория на граничния пункт, което ще редуцира времето за извършване на лабораторна проба от 12 часа на 1 час.

По думите на зам.-министър Христанов има сериозен проблем с видеонаблюдението в пунктовете на Българската агенция по безопасност на храните на граничния пункт, което създава предпоставки за нарушения.

"Трябва да си дадем сметка, че това е вторият най-натоварен пункт в света. Първият е между САЩ и Мексико, а вторият - между България и Турция. Това значи, че всичко, което се е правило досега, е меко казано смехотворно като оценка на риска и отговор на държавата за очакваното въздействие. Там задължително трябва да има държавен орган, който да върши тази работа, а не да бъдат маргинализирани функциите на БАБХ и да бъде установен монопол", изтъкна Иван Христанов.

Той беше категоричен, че към момента пробите от границата, които взема Българската агенция по безопасност на храните, преминават единствено през държавни лаборатории.

По думите му договорът с частната лаборатория - монополист е сключен от предишен заместник-директор на Агенцията по безопасност на храните в нарушение на заповед на министъра и на законодателството. Договорът е подписан в края на декември и е влязъл в сила от 2 февруари.

"Гарантираме, че имаме завишен контрол на качеството. Имаме още съвсем малко, за да осигурим стария капацитет на пропускливост като до две седмици ще го надминем. Целият начин, по който е осъществен изборът на оператора и начинът на възлагане на дейностите, са опорочени. Сега Агенцията по безопасност на храните гарантира приходи към бюджета от по 10 пенсии на час, които досега всъщност са отивали за коли, замъци и какво ли не. Така че сега сме напълно убедени, че там трябва да бъде напълно и завинаги възстановен държавния контрол и да отиват тези средства в бюджета", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирваният след изчезването на Алена Щерк е в Италия, твърди адвокатът му
Издирваният след изчезването на Алена Щерк е в Италия, твърди адвокатът му
Джокович победи Шварцман и чака Надал на 1/4-финалите на "Ролан Гарос"
Джокович победи Шварцман и чака Надал на 1/4-финалите на "Ролан Гарос"