НОВИНИ

Председателят на КЕВР: Очаквам по-евтин газ през лятото, парното и токът може да поскъпнат с по-малко от планираното

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
18:30, 29.05.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас

По-ниска цена на газа през лятото очаква председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. В "Говори сега" Станислав Тодоров заяви, че това се дължи на очакваните доставки на втечнен газ от САЩ на по-ниски цени.

Енергиен експерт: България има дългосрочен договор с американска фирма за доставка на втечнен газ

Той не се ангажира с прогноза за стойността на синьото гориво наесен. Коментира, че за да има предвидимост са нужни дългосрочни договори.

"Вече имаме един дългосрочен с Азербайджан. За да има предвидимост, ни трябва и втори. Аз ще се чувствам спокойно, ако имаме три такива договора и в момента се водят преговори. В момента, в който преговорите дадат резултат, съм поискал от "Булгаргаз" да уведомят КЕВР, за да се внесе корекция в цената", каза Тодоров.

Прогнозното поскъпване на парното с около 39% и на тока - с 3,3% може да се окаже преувеличено, стана ясно от думите му. Предстои обществено обсъждане и проверки в "Топлофикация София" и някои ЕРП-та.

"Ако има корекции в цената, те ще бъдат в посока надолу. Ние не удовлетворихме претенциите на топлофикациите за увеличение между 150% и 300%. Реалното увеличение на цената се дължи на четворното увеличение на цената на газа , както у нас, така и в Европа. И това е фактор, който не може да бъде преодолян", каза председателят на енергийния регулатор.

Компенсациите за увеличените разходи на топлофикациите ще дойдат от комплексно решение, включително и от пренасочване на компенсациите от възобновяемите енергийни източници, чиято пазарна цена е достатъчно висока, обясни Тодоров. Има предложение и на Министерство на енергетиката за пренасочване на част от свръхпечалбите на АЕЦ.

"Тази криза е може би най-силната, която Европа е претърпяла през последните 40 години. Мерките не са обикновени и това не са обичайните пазарни правила. Всяко правителство се опитва да вземе възможно най-адекватното решение", изтъкна той.

Според Станислав Тодоров е съвсем реалистично през новия отоплителен сезон да влязат в сила блокови цени за тока, парното и водата. Идеята е да има ниво на консумация, което да се плаща по регулирана по-евтина тарифа, а надвишаването му да струва по-скъпо. За да се случи това, е необходимо решение на парламентът. Станислав Тодоров обаче изтъкна, че тази идея е срещнала подкрепа от финансовото министерство и някои народни представители.

"Това се прилага в много европейски държави - нормалната консумация на едно домакинство да е покрита от регулирана тарифа на справедлива цена. А който разходва над тази консумация, например, за да напълни басейна си или да отопли големия си мезонет, да плаща малко по-висока цена, така че хората, които са максимално засегнати от високите цени, да са с гаранитрана консумация на гарантирана цена. Всеки, който може да си позволи по-големи нужди и по-добро качество на живот, да плаща повече", обясни Тодоров.

Според него ситуацията на енергийния пазар ще се нормализира за между 6 и 12 месеца след приключването на активната фаза на войната в Украйна. Председателят на КЕВР, обаче, е скептичен, че някога цените ще се върнат на старите си нива.

"Аз лично не вярвам някога да се върнат на нивата отпреди войната, защото има набрана инерция и очаквания в сектора. Трябва да се разделим с илюзията, че енергията е евтина, а да мислим как да спестим енергия и призовавам всички български граждани да помислят какво трябва да направят през лятото, за да намалят консумацията си през зимата", заяви Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА & ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Правителството купува руски газ през посредници, за да взима комисионни
Делян Добрев: Правителството купува руски газ през посредници, за да взима комисионни
Енергиен експерт: България има дългосрочен договор с американска фирма за доставка на втечнен газ
Енергиен експерт: България има дългосрочен договор с американска фирма за доставка на втечнен газ