Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

КЕВР обмисля блок тарифи за вода, ток и парно

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:30, 29.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
кевр обмисля блок тарифи вода ток парно

След шокиращото увеличение на парното и постоянно увеличаващата се цена на тока и водата, КЕВР обмисля блок тарифи. Това обяви шефът на регулатора Станислав Тодоров пред БНР.

Блок тарифите означава да се плаща по една тарифа до определена консумация на ток, вода и парно, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание, то може да бъде въведено.

„Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение“, каза Тодоров.

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

„България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор – било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спотпазарите – месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори", каза още той.

Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, смята още Тодоров.

„Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа.“

В понеделник се чака последното ценово заявление от „Булгаргаз“. За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече „подвиг“ факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА & ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е тайната на Дамян Дамянов за спасяването на две дузпи в един мач?
Каква е тайната на Дамян Дамянов за спасяването на две дузпи в един мач?
Манолев, Бодуров и Занев разказват за едно истинско футболно приятелство
Манолев, Бодуров и Занев разказват за едно истинско футболно приятелство