НОВИНИ

Бежанците, които откажат предложеното им преместване, ще отговарят сами за настаняването си

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 29.05.2022
16996
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която, ако те откажат предложеното им настаняване по държавната програма, поемат сами отговорността за подслона си. Това заяви в "Говори сега" председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Документът е на украински, български и руски език и вече се разпространява във всички хотели, настанили бежанци до 31 май.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Въвеждането на този документ се случва след като тази сутрин близо 200 бежанци във Варна отказаха в последния момент да се качат на организираните за тяхното преместване автобуси и да потеглят към държавна база в Паничище. Натам се насочиха само петима души от предварително заявилите около 200 души във Варна, че приемат настаняването.

Все още не е ясно какво се е случило в последния момент, за да накара украинските граждани във Варна масово да променят мнението си за една нощ.

За разлика от Варна, в Бургас всички 57 бежанци, които бяха потвърдили, че са съгласни да бъдат настанени в Паничище потеглиха към планинската държавна база. Очаква се утре да бъде изведена нова група от 70 човека, настанени в хотел в Слънчев бряг.

Първият влак с украински бежанци потегли от Бургас за Паничище.

Утре министерството на туризма ще започне да изплаща дължимите пари на хотелиерите, приютили бежанци, за месец април, увери пред БНТ Константин Ботев от Министерство на туризма.

Има обособени буферни зони за нощувка на бежанците, ако някъде настъпи проблем с логистиката по пренастаняването им в последния момент.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Златният" Ангел Русев се завръща утре с полет през Виена
"Златният" Ангел Русев се завръща утре с полет през Виена
Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Харков (СНИМКИ)
Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Харков (СНИМКИ)