НОВИНИ

Радулов, ИТН: Няма украински банди у нас, граничният контрол е допълнително засилен от десетина дни

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 29.05.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Общество
Слушай новината

В момента няма организирани престъпни групи украинци у нас. МВР и специалните служби нямат такава информация. Това заяви в студиото на "Говори сега" депутатът от "Има такъв народ" и бивш секретар на МВР Николай Радулов.

Той допълни, че в момента граничният контрол е засилен. Има специален допълнителен план, който е в действие от десетина дни.

""Гранична полиция" работи от началото на войната по план за засилена защита, както на зелена граница, така и на контролно пропускателните пунктове. Но двата потока - бежанският и мигрантският са много засилени и започват да се смесват, заради което МВР е изготвило съвместен план с Министерство на отбраната и ДАНС. МО помага в патрулирането на границата, а ДАНС осъществява филтрационни структури, които се занимават с проверката на мигранти и бежанци", каза Радулов.

По думите му МВР е върнало 34 000 души от началото на годината на турско-българската граница.

Факт е, че отново има трафик на хора, каза още той. Смята, че трафикът се използва и за наши специалисти, които са работели на място в Украйна, защото не са могли да излязат легално от страната.

"Каналите винаги са съществували и противодействието на този тип престъпност е много сложно. Това което е забележимо е, че обикновено в тези канали има бивши служители на гранична полиция и МВР. Няма как да стане без връзки и преодоляване на системата", каза още Радулов.

Той заяви, че преди години е имало украински банди у нас, чиито ръководители са имали собственост по морето и са се опитвали да оказват рекет върху украински и руски граждани. Но тези групи са разбити бързо от конкурентите си. В момента няма организирани престъпни групи украинци - легенда е да има такива банди, категоричен е той.

Има украинци у нас пострадали от криминална престъпност, като повече от извършителите са българи. Установени са и няколко души украинци от криминалния контингент. Възможно е тези украинци да са минали през границата с документи, че са тежко болни или освободени от военна служба, каза още Радулов.

Депутатът от ИТН коментира и отказа на много бежанци да се преместят в държавни бази така: "Естествено е, че никой не иска да отиде в държавните бази, защото те още не са готови. Вчера четох, че е правена проверка и в голяма част от тях липсват елементарните удобства. Ако се е считало, че ще се използват лятото, не е правен ремонт, не са снабдени с необходимото оборудване, завивки, чаршафи и т.н. И ако някой от украинците е видял в какво искат да го настанят в момента, се е отказал".

Повече за бежанците и за отношенията в коалицията - вижте целия разговор с Николай Радулов във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Златният" Ангел Русев се завръща утре с полет през Виена
"Златният" Ангел Русев се завръща утре с полет през Виена
Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Харков (СНИМКИ)
Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в Харков (СНИМКИ)