НОВИНИ

София ще се кандидатира за зелена столица на Европа

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:58, 07.06.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

София ще се кандидатира за зелена столица на Европа. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на конференция за градските зелени пространства.

Миналата година най-големият град в България беше сред финалистите на конкурса. Йорданка Фандъкова подчерта, че в момента се работи върху 7 проекта за превръщането на София в по-зелен град.

Тя отбеляза и че продължава разширяването на веломрежата. Работи се и върху изграждането на веломрежа в "Люлин" и връзката на района с центъра.

Сред инициативите на града за превръщането му в зелена столица на Европа е и засаждането на "Новата гора на София".

"Един от проектите, който е заложен в нашата кандидатура, това е пешеходен и велосипеден мост, който свързва двете части на Южен парк над улица "Бяла черква". До дни ще бъде обявен конкурс за изработване на проект за този пешеходен мост", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"На практика ще се даде възможност за пълна пешеходна свързаност от сърцето на града от центъра - площад "Света Неделя", през пешеходната зона на булевард "Витоша", паркът на НДК и връзката с Южен парк", допълни още Фандъкова.

По време на конференцията за градските зелени пространства София, Подгорица и Сараево обмениха опит. Кметовете и на трите балкански столици се обединиха, че трябват повече зелени площи, за да се подобри и начинът на живот на всички граждани.


"Много е важно първо гласът да е по-силен. Т.е. повече градове и то градове, непосредствено близо до нас да говорят по тази тема и също така да чуем и те какво правят и ние какво правим. Понякога какво пропускаме, какви прболеми има. Много е важно да има повече градове, които подкрепят темата и то близки градове и физически, и да обединим усилия, защото нито зеленината, нито въздуха са затворени в определена територия и ролята им е далеч над границитe", заяви координаторът на "Зелена София" Елица Панайотова.

"Благодарен съм, че имам възможност да съм тук и да споделя нашия опит що се отнася до зелените градски пространства, но и да си поговорим за нещата, които трябва да направим, за да се преборим с климатичните промени. Да се опитаме да направим не само Подгорица, но и градовете, в които живеем всички, по-зелени, по-умни, по-адаптивни към тези промени. Като цяло, където и да се намираме, в който и град да сме - София, Подгорица или Сараево, всички се стараем да направим едно и също нещо - опитваме се да създадем по-благоприятни условия за хората, които живеят в тези градове", отбеляза кметът на Подгорица Иван Вукович.

"Конференции като тази са много важни за нас, защото споделяме знания, виждаме как се случват нещата в различните градове, можем да изпробваме опцията за "copy-paste" и да заимстваме успешни методи едни от други", допълни зам.-кметът на Сараево Аня Маргетич.

По време на дискусията експерти и политици навлязоха в дълбочина по темите за значението на градската зеленина за качеството на живот, биоразнообразието, изменението на климата, наводненията и връзката им с физическото и психичното здраве на хората в градовете.

Вижте още и във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е извършителят на палежа в Битоля
Задържан е извършителят на палежа в Битоля
Международният кънки съюз повиши възрастовата граница за фигуристите
Международният кънки съюз повиши възрастовата граница за фигуристите