НОВИНИ

Обществено обсъждане в КЕВР за цените на тока и парното

Николай Минков
от Николай Минков
12:03, 07.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В Комисията за енергийно и водно регулиране се провежда обществено обсъждане на проектоцените за тока и парното от 1 юли. Проектът на регулатора предвижда средно увеличение за топлофикационната услуга в страната от 39%, а на електроенергията - 3,3 на сто.

Целта на общественото обсъждане е да се даде възможност на граждански организации, синдикални, работодателски, на омбудсмана, да изкажат своето становище по проектопредложението за нови цени, изготвено от КЕВР. То предвижда увеличение на парното за София с 38.9%, Пловдив с над 23%, Варна - над 30%.

Най-голямо е поскъпването за Разград, Велико Търново, Плевен и Бургас, което се движи между 45 и 51,4 на сто.

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не е съгласна с така предложеното повишение. Според нея то не е съобразено с покупателната способност на населението, тъй като реално увеличение на доходите на българите няма, на фона на скока на енергийните цени.

Пристигна първият танкер втечнен газ от САЩ за България

Председателят на КЕВР каза за "По света и у нас", че пристигналият танкер с втечнен американски газ и очакваният втори в рамките на този месец, няма да окажат влияние върху топлофикационната услуга. Той обаче увери, че регулаторът прави всичко възможно, за да не допусне шоково увеличение на цените.

"Тази ситуация, в която се намираме, на извънредно голям ръст на инфлацията, всяко увеличение на енергийните цени, дори минимално, ще бъде трудно поносимо за хората. Планираните увлечения на цените на топлата вода и на парното, според мен, са неприемливи за потребителите, чиито доходи в момента не се увеличават", каза Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

"Комисията прави всичко възможно да намали ценовия шок. В някои области, като с електричеството, това е възможно, защото България произвежда електричество. В някои области, като доставките на газ, не може, защото България не произвежда газ. Тези доставки, които се получават сега за месец юни, преди началото на ценовия период няма да окажат някакво влияние върху прогнозата на КЕВР. Прогнозата остана непроменена 39% средно повишение на топлинната енергия", каза Станислав Тодоров - председател на КЕВР.

В сектор "Електроенергия" предложеното повишение е между 2.3% и 4.5% в зависимост от различните региони в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България изпраща петима на Световното по вдигане на тежести за кадети в Мексико
България изпраща петима на Световното по вдигане на тежести за кадети в Мексико
Адриан Андреев преодоля квалификациите в Орландо
Адриан Андреев преодоля квалификациите в Орландо