НОВИНИ

Премиерът Петков за Северна Македония: Нищо няма да направим под натиск (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:45, 07.06.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере представители на властите в София и Скопие за подписване на двустранно споразумение, когато му дойде времето. Българският премиер Кирил Петков увери, че решение за Северна Македония няма да се взима под външен натиск.

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, "когато му дойде времето", представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, предаде АФП. До края на месеца Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС и от няколко седмици полага усилията за намиране решение на спора между двете страни, отбелязват от Елисейския дворец след телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. В съобщението пише още, че френският президент е изразил своята "пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения и би конкретизирало европейската перспектива на Северна Македония.

Преди дни президентът Румен Радев заяви, че засега няма основание за среща с Макрон за Република Северна Македония. От прессекретариата на държавния глава потвърдиха, че президентите на България и Франция са провели късно снощи телефонен разговор.

"По време на разговора бяха разменени позиции по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за конкретни резултати от РСМ в изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка", се казва в съобщението.

Премиерът Кирил Петков отново потвърди, че страната ни няма да взима решения под външен натиск за евроинтеграцията на Република Северна Македония.

"Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят, но това ще го оставя и на външно министерство, защото те в момента правят тези преговори", каза Кирил Петков - премиер на Република България.

Ако се осъществи среща в Париж с посредничеството на Еманюел Макрон това би било голямо събитие, коментира в предаването "Светът и ние" на БНТ журналистът Тони Николов.

"Ако се случи, защото би било някакъв своеобразен венец на френското председателство, залогът е изключително голям. Ако наистина пратеник или представител на България и на РСМ или президентът Радев и премиерът Ковачевски се срещнат в Париж и постигнат съгласие, РСМ има огромен шанс, въобще и Западните Балкани да получат перспектива към голямото европейското семейство", каза Тони Николов.

Според Николов, ако такава среща не се състои, прозорецът за европейската перспектива на РСМ ще се затвори може би за години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното следствие поема разследването на катастрофата между влак и камион
Националното следствие поема разследването на катастрофата между влак и камион
Съдът остави в ареста обвиняем за убийство в Русе
Съдът остави в ареста обвиняем за убийство в Русе