НОВИНИ

КЕВР потвърди разчетите си за тока и парното през юли

Николай Минков
от Николай Минков
16:51, 07.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Проекторешения на Комисията за енергийно и водно регулиране предвиждат цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да бъде увеличена само с 3,3%, а за топлинната енергия - с 39,26%. КЕВР е потвърдила разчетите си от началото на този месец. Окончателното решение ще бъде взето на 1 юли.

Най-голямо повишение на парното се предвижда в Разград, Плевен, Велико Търново и Бургас - между 45 и 51%. За София готвеното увеличение е близо 39 на сто.

Омбудсманът Диана Ковачева не се съгласи със сметките и заяви, че българинът не може да понесе такъв ценови шок, а председателят на КЕВР уточни, че пристигналият танкер с втечнен американски газ и очакваният втори през този месец няма да повлияят на изчисленията.

Пристигна първият танкер втечнен газ от САЩ за България

Договарянето на американски втечнен газ в отговор на спрените руски доставки, след като България отказа да плати в рубли на Кремъл, беше логичен ход на правителството. Преимерът Кирил Петков заяви, че след първия танкер се очаква втори и дори съобщи датата - 23 юни.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров охлади очакванията, че доставките на втечнен газ ще се отразят на готвените нови цени на парното от 1 юли, които днес бяха обсъдени на заседание в регулатора.

"Тези доставки, които се получават сега за месец юни, преди началото на ценовия период, няма да окажат някакво влияние върху прогнозата на КЕВР. Прогнозата остана непроменена 39 процента средно повишение на топлинната енергия", обясни Тодоров.

Омбудсманът Диана Ковачева призова КЕВР да преразгледа сметките си, тъй като новите цени ще бъдат непосилни за средното българско домакинство.

"Тази ситуация, в която се намираме на извънредно голям ръст на инфлацията, всяко увеличение на енергийните цени, дори минимално, ще бъде трудно поносимо за хората. Планираните увеличения на цените на топлата вода и на парното, според мен, са неприемливи за потребителите, чиито доходи в момента не се увеличават", коментира Ковачева.

Шефът на КЕВР увери, че регулаторът търси резерви, за да овладее енергийните цени.

"Комисията прави всичко възможно да намали ценовия шок. В някои области като с електричеството това е възможно, защото България произвежда електричество. В някои области като доставките на газ не може, защото България не произвежда газ", каза той.

От КЕВР обясниха малкото повишение на тока с прилагането на няколко мерки, като премахване на таксата от 7 лв. задължение към обществото от фактури, увеличаване от 20 на 30% на количествата евтин ток от АЕЦ "Козлодуй" към бита и спиране на премиите към ВЕИ централите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачеставят сигналите за нападения от бездомни кучета в Благоевград
Зачеставят сигналите за нападения от бездомни кучета в Благоевград
Резултатите от матурата: Добър (4,05) е средната оценка от изпита по български език
Резултатите от матурата: Добър (4,05) е средната оценка от изпита по български език