Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Владислав Панев: Темпът на покачването на цените ще се забави

от БНТ
19:20, 07.06.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди разчетите си и цената на топлинната енергия за битовите потребители от 1 юли ще бъде увеличена с 39,26% за цялата страна.

"Това не е окончателната цена. Тя е окончателна според сегашното законодателство. Но ние подготвяме намаление от 20 на 9% на ДДС върху цени на парно, газ, вода. Което означава, че при парното повишението няма да е 39%, а около 24%", коментира в "Още от деня" Владислав Панев от "Демократична България".

Отделно в петък беше внесен проект за промени в Закона за енергетиката и смятам, че ще бъде приет, според който КЕВР ще има правото да определя две тарифи за домакинствата – една за базовата консумация, друга – ако дадено домакинство ползва повече електроенергия, допълни той.

Тези промени могат да влязат в сила още от 1 юли.

Това означава, че парламентът дава право на КЕВР да определя две сметки за домакинствата. Първите няколкостотин киловатчаса да бъдат на по-ниска цена и след това – по пазарна или по-висока. По този начин искаме да насърчим домакинствата да бъдат по-отговорни към енергията, която употребяват. И съответно тези, които я ползват за бизнес цели, да си плащат реалната цена, а не данъкоплатецът да субсидира хора, които я прахосват, уточни Панев.

В тези промени няма да бъде дефинирана енергийната бедност.

"Една от промените е облагане на извънредните печалби на производителите на енергия. Т.нар. свръхпечалби не само от държавни дружества, които имат гарантирани цени на изкупуване на електроенергия, т.е. всичко над гарантираната цена те да връщат във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", обясни депутатът от "Демократична България".

Друга промяна е възможността да се сключват дългосрочни договори за продажба на електроенергия.

Попълването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" означава, че ще има повече пари за компенсациите за индустрията. Означава, че цените за домакинствата могат да бъдат задържани в по-нормални граници. Това, че цената на тока за домакинствата е най-ниска в целия ЕС в България, е защото нашите компании изнасят електроенергия и печелят, каза още Панев.

Той смята, че темпът на покачването на цените ще се забави.

"Виждаме, че днес цената на природния газ на международните пазари, в борсата в Амстердам, е най-ниската от началото на войната. Такива, предполагам, ще бъдат и тенденциите в другите суровини. Т.е. този пик на бързо нарастване на цените най-вероятно ще се забави и ще наблюдаваме дори и спад. Нашата работа, на правителството, е да защитим тези, които имат нужда от защита и да увеличаваме доходите на пенсионерите", заяви Владислав Панев.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Петков очаква 7% ръст на икономиката при нулева корупция
Премиерът Петков очаква 7% ръст на икономиката при нулева корупция
Вътрешният министър Рашков и турският му колега ще си сътрудничат в борбата с незаконната миграция
Вътрешният министър Рашков и турският му колега ще си сътрудничат в борбата с незаконната миграция