НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Ако бъде внесен вот на недоверие, правителството може и да падне

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 08.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Ако опозицията в парламента внесе искане за вот на недоверие и ако "Има такъв народ" решат да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС, и "Възраждане", тогава има вероятност правителството да падне. Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ е възможно и внасянето на вот на доверие, но засега няма такива заявки от страна на премиера.

"Не останах с впечатление, че министър-председателят има намерение да се внесе искане за вот на доверие. Опозицията ако прецени, тя е на ход. Но не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало.

Кирил Петков: Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото да ти извиват ръцете

Предложението Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ трябва да бъде направено преди освобождаването му като министър, за се гарантира, че той наистина влиза в нея, смята още доц. Киселова.

"Оттук премиерът каза, че са им необходими 12 гласа и предполагам, че ще разчитат или на депутати от други групи, които не бяха доволни от това, че г-н Рашков е вътрешен министър, или имат предварителна договорка от ИТН, че ще ги подадат.

ПП искат Рашков за шеф на КПКОНПИ, той разкри крупни измами с пари за пътища

Тя уточни, че министрите от ИТН трябва да подадат оставки, защото изтеглянето от управлението им не води до тяхното освобождаване, необходимо е за това да се произнесе Народното събрание

"Предполагам, че министър-председателят ще направи рокада, като ще предложи петима министри, на мястото на тези, които излизат, ако приемем, че г-н Рашков е станал председател на КПКОНПИ".

Тази рокада може да мине само с обикновено мнозинство - 62 депутати, обясни доц. Киселова. По думите ѝ парламентът ще може да продължи да работи по повечето законодателни процедури.

"За няколко гласувания се изискват по-високи мнозинство - евентуално преодоляване на вето, разговори за избиране на инспектори към ВСС, но според мен това не е на дневен ред. Също така не трябва да забравяме, че наесен предстои да се изберат 11 членове на ВСС. Това са такива гласувания, за които се изискват по-големи мнозинства".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Величков: Борислав Михайлов по всевъзможни начини се опитва да остане на власт
Петър Величков: Борислав Михайлов по всевъзможни начини се опитва да остане на власт
Лука Модрич остава в Реал (Мадирд) и през следващия сезон
Лука Модрич остава в Реал (Мадирд) и през следващия сезон