НОВИНИ

ДКК даде бившия шеф на "Кинтекс" на прокуратурата, той с разкрития за износ на оръжие в Украйна (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:14, 08.06.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната консолидационна компания сeзира прокуратурата за нарушения в "Кинтекс" от предишния изпълнителен директор Александър Михайлов и ръководството на дружеството. Той отхвърли обвиненията и обясни, че това е пореден опит за сплашване да не разкрива сделки с износ на оръжие за Украйна. Същевременно днес той направи именно такива разкрития.

Изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова обяви част от мотивите, с които докладът за дейността на бившето ръководство на "Кинтекс" отива в прокуратурата.

"Г-н Михайлов е управлявал дружеството еднолично. Не е спазвал правилата нито на устава на "Кинтекс", нито на договора за управление, нито правилата за работа на борда, като и тези, че не уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори", обясни Митова.

Даде пример с агентски договор, сключен в нарушение.

"Там са платени над половин милион щатски долара за дейност, която е осъществена преди сключване на този договор", уточни тя.

За лошо управление сочат и финансовите резултати.

"Печалбата за първото тримесечие за тази година е около 17 пъти по-малка от печалбата за първото тримесечие на миналата година.

Бившият шеф на "Кинтекс" дойде пред Министерството на икономиката, за да опровергае обвиненията.

"Пак ме плашиха с прокуратурата, за да спра да говоря истината пред българското общество за българското оръжие, което чрез посредници в Полша и други държава отива в Украйна.

Според него износът на оръжие през Румъния и чрез полски фирми може лесно да се провери.

"Асен Василев може да представи справка от Митници за оръжие митнически код 93 - за колко пари е изнесена стока от началото на войната. Да не се окаже че завишението е 45 - 47 пъти. Министър Генчовска от Дирекция "Консулски отношения" на Външно министерство може да даде справка колко полета е имало март, април, месец май тази година от български летища до полското летище "Жешнев" - ако не се лъжа - на 78 км от украинската граница, които са пренасяли оръжие.

Военният министър: Няма как да установим дали има пренасочване на българско оръжие за Украйна

Михайлов даде и пример със сделка от 4 май, като огласи част от параметрите ѝ.

"Основна част от тези 200 млн. са 122-милиметрови ракетни снаряди за БМ21 -"Град".

Той видя връзка между неговото освобождаване и това на борда на ВМЗ-Сопот.

"Причините за моето уволнение в "Кинтекс" и на ВМЗ много си приличат. Когато започват да идват договори за десетки и стотици милиони, се сменя ръководството и се оклеветяват хората с неверни твърдения".

От ДКК обясниха, че една от причините за смяната на ръководството на ВМЗ е отказ да изплати дивидент от 2017 г. досега за 54 млн. лева.

"Аз лично съм писала две писма, даже ги нося в мен, за да мога да ви ги представя, с които е указано какъв е размерът и в какъв срок да се плати дивидентът. По този начин се ощетява държавата", каза Смиляна Нитова, изпълнителен директор на ДКК.

Държавната консолидационна компания увери протестиращите работници във ВМЗ, че поетите от вицепремиера и министъра на икономиката Корнелия Нинова ангажименти за повишаване на заплатите ще бъдат изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд в София (Снимки)
Проливен дъжд в София (Снимки)
Николай Желязков въпреки загубата от Сърбия: С такава блокада и Бразилия можем да победим
Николай Желязков въпреки загубата от Сърбия: С такава блокада и Бразилия можем да победим