НОВИНИ

Бившият шеф на "Кинтекс": Изнесено е оръжие за 200 млн. с крайна цел Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
10:47, 08.06.2022
6819
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изнесено е оръжие за 200 млн. през Румъния за Полша с крайна цел Украйна, заяви пред медиите бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. Той уточни, че става въпрос за снаряди за системите за залпов огън "Град".

Твърди, че основният път на оръжие за Украйна е през фирми посредници в Полша.

Михайлов каза, че Асен Василев знае митническите товарителници за износа и дори им цитира номерата.

Според него причината за смяната на ръководството на ВМЗ-Сопот е, че са отказали да ремонтират върната оръжейна поръчка, договорена от премиера.

"Причините за уволнението, моето в "Кинтекс" и на ВМЗ много си приличат. Когато започват да идват договори за десетки и стотици милиони, се сменя ръководството и се оклеветяват хората с неверни твърдения. Може би целта е да се сложат нови, наши, послушни хора и да се спре говореното, че българско оръжие продължава да отива към Украйна, през посредници в Полша. Мисля, че българското правителство, за да разсее съмнението сред българските граждани, не с думи. Асен Василев може да представи справка от Агенция "Митници" за оръжие - митнически код 93 за колко пари е изнесена стока след началото на войната. Да не се окаже, че завишението е 45-47 пъти. Министър Генова от Дирекция "Консулски отношения" на МВнР може да даде справка колко полета е имало март-април-май тази година от български летища до полското летище Жешнев, на 78 км от украинската граница, които са пренасяли оръжие. Основна част от тези 200 млн. са 122-милиметрови ракетни снаряди за БМ21 -"Град"", каза Михайлов

ДКК дава на прокуратурата бившето ръководство на "Кинтекс"

Малко преди това в Министерство на икономиката ДКК заяви, че Михайлов е освободен, защото е управлявал в нарушение на уставите на дружеството и на търговските закони. Няма яснота за договори на стойност от 42 млн.

"Г-н Михайлов е управлявал дружеството еднолично. Не е спазвал правилата, нито на устава, на "Кинтекс", нито на договора за управление, нито правилата за работа на борда, като тези, че не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори. Във връзка с изнесени неистини публично от г-н Михайлов, че е сключил много изгоден договор за "Кинтекс" за 42 млн. евро за износ на специална продукция. Такъв договор не е намерен в дружеството. Печалбата за първото тримесечие за тази година е около 17 пъти по-малка от печалбата за първото тримесечие на миналата година", каза Смиляна Митова - изпълнителен директор на ДКК.

От ДКК обясниха и причините за смяната на ръководството на ВМЗ. Една от тях е, че дружеството не е внесло дивиденти от 2017 г. на стойност 54 млн. лв.

По повод днешния протест на работниците от ДКК увериха, че министърът на икономиката Корнелия Нинова е обещала да бъдат увеличени заплатите и обещанието ще бъде спазено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов-Гонзо: Нямам никакво желание да съм треньор
Георги Иванов-Гонзо: Нямам никакво желание да съм треньор
ЦСКА привлече сръбски халф
ЦСКА привлече сръбски халф