Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правят аутопсия на делфините, открити край Ропотамо. Основната хипотеза за смъртта им е войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 08.06.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Множество сигнали за мъртви и пострадали делфини по Черноморието. Предположенията на рибари и експерти са, че морските бозайници са пострадали от военните действия в Украйна.

55 са откритите мъртви или бедстващи делфини от началото на годината в Бургаския регион, каза за "Денят започва" Мария Андреева, експерт в екоинспекцията в Бургас.

По думите ѝ причините за смъртта могат да бъдат всякакви, защото и те са бозайници като нас и страдат от различни болести. Последствията от войната не са изключени, каза Андреева. Четирите екземпляра, които са открити в резерват Ромотамо са транспортирани до Тракийския университет в Стара Загора, където днес им бъде направена аутопсия и ще станат ясни причините за смъртта им.

Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" е станал свидетел на много ранени делфини на юг от Китен. Той разказа за четирите делфина, които са открити край Ропотамо. Те са били живи, но по телата им е имало много наранявания и изгаряния. Русев предполага, че причина за това са звукови удари или експлозии в морето, което е вероятно е следствие на войната в Украйна. Единият делфин е бил с изгаряния половин-един метър, което не може да се случи от слънцето, каза Русев.

При аутопсията на два делфина в Румъния са установени нарушение на органа, който им служи за ориентиране.

Русев заяви още, че техен колега от Украйна докладва за стотици случаи по украинското крайбрежие със същите причини.

Преди два дни рибарят Георги Желев е спасил поредния делфин. С други рибари открили живи делфини в даляна, които не могат да излязат. Желев казва, че от дългогодишния му опит вижда такова нещо за първи път. Делфините са загубили ориентация и не могат да преодолеят препятствията, да различат ултразвука, който се излъчва от устройства, прикрепени към даляна и влизат в него. Рибарят е категоричен, че е увредено средното ухо на делфините и това е заради войната в Украйна

Рибарите забелязват още, че делфините тази година не са много активни, не късат мрежите и не ги заобикалят, както друга година. Хората са спасили над 50 делфина само тази година.

В Тракийския университет днес ще се направи аутопсия на 6 делфина, четирите открити на устието на река Ропотамо и два в градска среда - в квартал Лазур преди няколко седмици.

При четирите делфина трудно ще се разбере дали има акустична травма, защото разлагането е в напреднал стадий и ще затрудни работата на специалистите, уточни д-р Кирил Димитров, който ще извърши аутопсията.

Според Димитър Попов пък, който наблюдава популацията на делфините, тази година се наблюдава голям брой на случаите на живи индивиди, които излизат в плитчините с неориентирано поведение. Основната хипотеза е, че това е резултат от акустична травма от военните действия. Постоянно има експлозии, обстрели, засилена е сонарната активност.

Другата възможна хипотеза е да има епидемия от заразна болест, която също може да доведе до такива симптоми, допълни Попов.

Случаи на изхвърлени живи делфини се наблюдават по цялото крайбрежие на Черно море - Турция, Русия, Украйна.

Вижте повече във видеото

Репортер: Давид Сукнаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Последвайте канала ни в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, ударен е и бус с нидерландски военни (Снимки)
Верижна катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, ударен е и бус с нидерландски военни (Снимки)
Съдът е спрял премахването на автокъщата в Борисовата градина
Съдът е спрял премахването на автокъщата в Борисовата градина