НОВИНИ

Асен Василев: Инфлацията вероятно ще продължи дълго

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
22:52, 07.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

Предизвикателствата пред Европа: инфлация, доставки на природен газ и продоволствена криза за първи път обединиха страните за общи решения. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на 13-ото издание на финансово-икономическия форум "Шумът на парите", организиран от бизнес сайта Профит.бг.

На него Василев засегна необходимостта от правилни политически решения, за да бъдат преодолени общите проблеми.

Инфлацията вероятно ще продължи дълго, прогнозира Асен Василев, заради голямата парична маса, натрупана през последните 10 години.

"ЕЦБ и ФЕД имат начини да изтеглят пари заради изискванията за резерв, но реално имаме голям резервоар от парични средства, които докато не излязат от банковата система, няма как да заработят нормалните монетарни мерки, свързани с повишаване на лихвени проценти, съответно свиване на кредитоподаването", коментира финансовият министър.

Затова, обясни Василев, инфлацията не е възникнала с войната в Украйна, но я е ускорила. Конфликтът обаче носи и друг продоволствен шок, подчерта вицепремиерът, но България би могла да извлече ползи от производството на пшеница:

"Ние сме един голям износител. Миналата година сме произвели 7 млн. тона пшеница, от които ни трябват около 2 млн. Останалото се изнася", каза Василев

Продоволствената криза може да доведе до мигрантски поток към Европа, предупреди Василев, но каза, че в Европа вече се работи по преодоляване всички рискове, пред които сме изправени.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната: Нови обстрели в Харков, Медведев с остри думи към "тези, които искат смъртта на Русия"
Войната: Нови обстрели в Харков, Медведев с остри думи към "тези, които искат смъртта на Русия"
Наши учени настояват за мисия на Европарламента в РСМ заради правата на българите
Наши учени настояват за мисия на Европарламента в РСМ заради правата на българите