НОВИНИ

Наши учени настояват за мисия на Европарламента в РСМ заради правата на българите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:35, 07.06.2022
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Български учени поискаха да бъде организирана мисия на Европейския парламент в Северна Македония, която да установи нарушаването на правата на българите там.

Професор Николай Овчаров и други представители на академичните среди у нас разговаряха днес в Страсбург с български и чужди евродепутати в опит да обяснят позицията на София в спора със Скопие. Те обещаха да съставят списъци със случаи на нарушаване на правата на българите в Северна Македония и поискаха по-категорична позиция от страна на Европарламента. Учените бяха в Страсбург по покана на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Българските учени смятат, че България не трябва да прави компромис в спора със Северна Македония. Български евродепуати изтъкнаха, че историческите и езиковите спорове между България и Северна Македония са трудно разбираеми за чуждите им колеги и затова призоваха учените да се съсредоточат върху въпроса за правата на българите в Северна Македония.

"Иска ми се българската страна да бъде монолитна, да няма раздробяване и да бъде твърда в защитаването. Добре нека да бъдат човешките права. Действително се обединяваме около идеята да бъдат извадени тези десетки, да не кажа стотици примери за нарушаване на човешките права в република Северна Македония, но те се нарушават именно на базата на това, че някой е българин, т.е пак стигаме до това, че неговият български произход и неговото минало правят така, че той да бъде преследван, бит и т.н в днешна Северна Македония", каза проф. Николай Овчаров - археолог.

Учените призоваха евродепутатите да съдействат за организирането на мисия в Северна Македония.

"Ние сме събрали светила в историческата наука и сферата на защитата на правата на човека и вие бяхте вътре на срещата - видяхте и чухте десетки примери на нарушени човешки права. Исках да попитам всички наши колеги - смятат ли, че в държава, в която се палят културни институции на съседна държава, цари такава демокрация, че може не незабавно да бъде приета в ЕС? Аз мисля, че това не е така", коментира Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

Евродепутатите и учените са на едно мнение, че България е загубила много време и не е представяла убедително позицията си през годините.

“За съжаление трябва да кажем, че ние загубихме изключително много време, от 90-те години загубихме. Ние не инвестираме в българистиката по света, не говорим с учените, със световните медии. От другата страна виждаме доста сериозна инвестиция, включително и финансова, включително и консултантски фирми - медии, които да представят тяхната гледна точка. Тя не е правилна и справедлива, не отговаря на историческите факти и артефакти, но когато те я подплатят финансово и се чува в различни световни медии. Това не работи за намирането на справедливо решение", каза Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

Илхан Кючюк, който е докладчик за Северна Македония смята, че ЕК може да даде допълнителни гаранции на страната ни.

"Ние не трябва да се притесняваме от този факт - че сме успели в един двустранен процес и да го вкараме това като успех вътре в рамките на ЕС. Вместо да се превръщаме в страна, която е винаги е сочена, че е проблемна, че спира разширяването на ЕС, да бъдем обратното - страна, която е сочена за пример, която разрешава двустранни въпроси, дава перспектива на целия регион и това е европейският поглед", уточни Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/"Обнови Европа".

Чуждите евродепутати разбират, че има проблем между България и Македония, но не разбират историческите корени на спора.

"Тази сутрин научих много за историческите корени на проблема. В интерес и на двете страни е да разрешат спора си. Но ако има нарушаване на човешките права, пострадалите трябва да може да се обръщат към Европейския съд по правата на човека. Това трябва да бъде инстанцията, която да прецени", заяви Дорин Рокмакер - евродепутат от Нидерландия, "Европейски консерватори и реформисти”.

Според учените Северна Македония трябва да извърви дълъг път преди да започне преговори за членство в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Инфлацията вероятно ще продължи дълго
Асен Василев: Инфлацията вероятно ще продължи дълго
"Денят започва" на 8 юни: Даниел Лорер за актуализацията на бюджета и пресечните точки в коалицията
"Денят започва" на 8 юни: Даниел Лорер за актуализацията на бюджета и пресечните точки в коалицията