НОВИНИ

Меркел критикува Путин в първото си интервю след оттеглянето от канцлерския пост

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:02, 08.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение". Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю откакто напусна поста си.

Ангела Меркел дълго оглавяваше класацията за жена с най- много власт в света. Лидерът на Евросъюза, който успяваше да постига и смятани за невъзможни компромиси. Политикът, когото всички слушаха. През последните три месеца мнозина се питаха какво мисли Меркел за инвазията в Украйна, ходовете на Путин и отговорът на Запада. Тя нарече войната "огромна грешка на Русия".

"Не споделям мнението на г-н Путин, трябва ясно да го кажа. Но ние така и не успяхме да създадем архитектура на сигурност, която би могла да предотврати войната в Украйна. И трябва да помислим за това. Инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, не може да бъде оправдана с нищо. Това е жестоко нападение, което погазва международното право и за което няма извинение", каза тя.

Не виня себе си, призна Меркел и обясни - Опитвах се да работя за предотвратяване на лошото, но ако дипломацията не е успяла, това не означава, че всичко е било погрешно. Затова не виждам защо да казвам "сгрешихме" и ето защо няма да се извинявам.

"В нито един момент не съм живяла с илюзията, че Путин би могъл да бъде променен чрез търговските отношения. Но вярвах, че тъй като сме съседи с Русия - ако не политическите отношения, то поне търговските ще проработят, защото не можем да се игнорираме напълно. Но това няма да е възможно в бъдеще", коментира още Ангела Меркел

Тя е имала многобройни разговори лице в лице с Путин.

"Той иска да унищожи ЕС. Иска да унищожи Европейския съюз, защото го смята за дъщерен проект на НАТО."

Бившият канцлер защити с два аргумента решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година, когато на Украйна не е даден план за действие за членство в пакта - страната не е била демокрация, а под влияние на олигарси и корупция и второ - подобна стъпка тогава със сигурност би предизвикала война.

След 16 години начело на Германия, Меркел каза "сбогом" на политиката през декември миналата година. Първото си интервю оттогава даде на журналиста от сп. "Шпигел" Александър Озанг. Тя обясни, че не е нейна работа да седи и дава съвети отстрани. А сегашния си статут определи така:

"Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин".

По темата работиха: Цветелина Йорданова, Биляна Бонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите ни с поражение на старта на Лигата на нациите
Волейболистите ни с поражение на старта на Лигата на нациите
Световната банка с песимистична прогноза за икономическия растеж
Световната банка с песимистична прогноза за икономическия растеж