НОВИНИ

Работниците от ВМЗ-Сопот излизат на протест

bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 08.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Работниците във ВМЗ-Сопот излизат на протест, след като министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова не откликна на поканата на двата синдиката в завода за среща, на която да разговарят кое наложи внезапната смяна на ръководството на ВМЗ.

Днес централният вход на ВМЗ-Сопот осъмна с плакати, а работниците в предприятието отново са готови на протести. Представителите на двата синдиката на КНСБ и на "Подкрепа" очакваха министър Нинова да откликне на поканата до края на вчерашния ден да се срещнат и да обсъдят как ще бъдат гарантирани стабилността и бъдещето на завода, както и доходите на всеки един работник, ако има ново управление на завода.

Това обаче не се случи и в 12.15 ч. работниците ще излязат на протест.

Елена Петрова, председател на СС "КНСБ" към ВМЗ-Сопот, заяви за БНТ, че искат увеличение на заплатите, защото нивото на заплати в завода е много ниско. Искат Нинова да обясни мотивите за уволнението на борда на директорите и да гарантира завишаването на заплатите.

Димитър Атанасов, председател на СС "Подкрепа", към ВМЗ-Сопот каза, че изтъкнатите мотиви за смяна на ръководството са били прекалени.

"Не искам да коментирам нищо друго, но хората се смеят на това. Г-жа Нинова е тотално подведена. Надявам се да дойде, да седнем, да си изясним нещата, иначе другото е пагубно", каза Атанасов. По думите му се опитват да скарат двата синдиката.

Кметът на Община Сопот Деян Дойнов подкрепя протеста. Смята, че е нелогично това, което се предприема от страна на държавата - политическо назначение на няколко души. "Един от тях е участвал в разпродаването на публична собственост на община Сопот преди 8 години", каза той.

Корнелия Нинова заяви по-рано, че ще разговаря със синдикатите във ВМЗ-Сопот в следващите дни.

"Партийна личност в борда няма. Заводът си работи, продължава да работи. Не само че ще има заплати, но ще бъдат увеличени в най-кратко време. Ще подпишем нов колективен трудов договор с увеличаване на възнаграждението на работниците. Така че те могат да бъдат спокойни", увери Нинова.

Отчетът на завода, представен в ДКК за първото тримесечие на тази година, е за загуба от близо 1,3 млн., при завършване миналата година на печалба 3.5 млн., допълни тя. По думите ѝ пета година по ред ръководството не си плаща дивидента на държавата. Изчисли, че са натрупали 54 млн., които дължат на държавната хазна. Каза още, че зад гърба на министерството са започнали да разпродават имоти на завода.

"Тук сме, за да стабилизираме държавните заводи, а не да ги разпродаваме и разпарчатосваме", каза Нинова.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилват се атаките срещу украинския град Николаев
Засилват се атаките срещу украинския град Николаев
Лидерски коалиционен съвет ще търси съгласие по параметрите на бюджета
Лидерски коалиционен съвет ще търси съгласие по параметрите на бюджета