НОВИНИ

Политическите реакции след като ИТН излезе от коалицията

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:26, 08.06.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Останалите коалиционни партньори реагираха веднага след изявлението на Слави Трифонов, с което той обяви, че "Има такъв народ" напуска управлението.

От БСП настояват да се приеме бюджетът, да се продължат реформите и заявиха пълна подкрепа на политиките на правителството на Кирил Петков.

"Демократична България" смятат, че трябва де се даде отговор на това какво следва оттук нататък. ГЕРБ-СДС и ДПС днес отказаха коментар, реакция имаше от "Възраждане".

След оттеглянето на ИТН: Как "Продължаваме промяната" виждат управлението занапред?

БСП свикаха извънредно заседание на Изпълнителното бюро, ръководството на ПГ и министрите от коалицията. След обсъждането лидерът Корнелия Нинова направи изявление.

"Първо - за нас най-важно в краткосрочен план е да се приеме актуализацията на бюджета. Нашите предложения, които съответстват на политиките, които отстояваме години наред са включени в тази актуализация, а именно да помогнем на младите семейства и децата с намаляване на данъците на младите семейства, да се увеличат пенсиите от 1 октомври да се преизчислят, да се увеличат ваучерите за храна на работниците. Да се подпомогнат земеделските производители с тези допълнителни 168 милиона да гарантираме храната на българския народ", каза тя.

Корнелия Нинова: За БСП избори сега означават още хаос

Нинова благодари на партньорите за приетото предложение да се дадат допълнителни средства за транспортни линии в отдалечените населени места, в малките села, както и карти за пенсионерите и хора с увреждания.

Избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, липса на НС, което да взима решения адекватни, неизвестност и несигурност и не можем да допуснем това да стане. Трето - категорично подкрепяме политиката, заявена от премиера Петков днес и от ПП на борба с корупцията и с модела ГЕРБ.

Корнелия Нинова отрече да са водили разговори за това чии министри ще заемат овакантените от "Има такъв народ" министерски кресла. БСП подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ.

"Всичко това ще предложим като решение в събота на нашия национален съвет. А в неделя - и на коалиционните ни партньори", заяви Нинова.

Позицията на "Демократична България" е, че никога не са отричали, че коалицията е трудна и трябва да се поеме отговорност, ако водят страната към по-голяма агония.

"Трябва да някой да носи отговорност за управлението на страната или да понесе отговорност за това, че я тласка към още повече хаос. Някой трябва да излезе и ясно да каже каква алтернатива предлага. Че тази коалиция е трудна и че не работи добре не е нещо, което не сме казали досега. Въпросът е сега по-добре ли ще стане и как. Чух г-н Трифонов, с моите уважения, че той "слагал край на тази агония". Само да не се окаже, че тласкаме страната към още по-голяма агония. Така че моят въпрос е какво следва и всеки оттук нататък трябва да си даде рецептата за това и да поеме отговорността", каза съпредседателят Христо Иванов.

Христо Иванов, ДБ: Някой трябва да излезе ясно да каже каква алтернатива предлага

От "Демократична България" ще настояват за сериозен разговор за бъдещето в рамките на коалицията, но и на целия парламент.

От опозицията единствено от "Възраждане" коментираха излизането на "Има такъв народ" от коалицията. Според Костадин Костадинов предстоят нови избори.

"По-добре късно, отколкото никога, мога само да добавя, защото наистина тази агония вече страшно много тормозеше българския народ", коментира той.

Каква подкрепа ще има вече тройната, а не четворна коалиция в Народното събрание оттук нататък - предстои да се разбере.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСО охранява заместник-министъра на земеделието Иван Христанов
НСО охранява заместник-министъра на земеделието Иван Христанов
Какво показва парламентарната аритметика?
Какво показва парламентарната аритметика?