НОВИНИ

Служители на НЗОК излязоха на предупредителен протест

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:18, 13.06.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Здраве
Слушай новината

Служителите на Здравната каса на протест. Те настояват за увеличаване на основните им заплати и за разкриване на минимум 200 щатни бройки за поемане на нови дейности, които предстои да бъдат разкрити в касата. По изчисления на синдиката “Подкрепа” в актуализацията на бюджета трябва да бъдат заложни допълнителни 10 милиона лева.

Между 10.00 и 11.00 часа служителите на здравната каса излязоха на едночасова предупредителна стачка.

"Искаме увеличение на работните ни заплати, както и увеличение на бюджета на Националната каса от 4 на 10 млн. лева", заяви Десислава Начова, контрольор в СЗОК.

И се заканиха - ако не бъдат чути, ще преустановят плащанията към договорните партньори на здравната каса - болници, аптеки, лични лекари.

"Показвам ви фишове на наши колеги. Чисто 591 и аванс 200 лева. Значи 791 лева", коментира Румен Минчев.

Във Варна работещите в здравната каса казаха, че е обидно да получават за труда си едва 1000 лв. И служителите в Русе настояват за по-високо заплащане, без това да налага съкращения. Според протестиращите в Пловдив заплащането им изостава спрямо възнагражденията на държавните служители в други сектори.

"Ако не бъдем чути, предстои да вземем решение за продължаване на нашите ефективни стачни действия. Опасявам се, че това ще доведе до колапс на цялата здравна система, тъй като Здравната каса администрира всички плащания към болници, лекари, аптеки, това са над 6 млрд. лева бюджет", заяви Кремена Атанасова, зам.-председател на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа".

Едночасовата стачка ядоса пациенти, които трябваше да изчакват.

"Аз съм излязла от работа, за да заверя на инвалидната си майка протокола за лекарства, от които тя има нужда, а в същото време сега трябва да стоя тук и да чакам", оплака се Елка.

За "По света и у нас" председателят на Надзорния съвет на Здравната каса доц. Васил Пандов заяви, че исканията на протестиращите ще бъдат обсъдени на заседание тази седмица. Ще бъде възложен и проект за оптимизиране на структурата на администрацията.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на БАБХ е дал показания в прокуратурата по скандала с фирмата на "Капитан Андреево"
Директорът на БАБХ е дал показания в прокуратурата по скандала с фирмата на "Капитан Андреево"
Сонко Сундберг се присъедини към лагера на Левски, "сините" тренират двуразово
Сонко Сундберг се присъедини към лагера на Левски, "сините" тренират двуразово