Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Росен Костурков: Финалната ескалация Слави да изтегли министрите си е, че овладяхме здравния пункт на "Капитан Андреево"

от БНТ
07:57, 10.06.2022
8249
Чете се за: 04:12 мин.
Политика
Слушай новината

Овладяването на здравния пункт на "Капитан Андреево" е помогнало на това Слави Трифонов да изтегли министрите си от кабинета. Това заяви в "Денят започва" депутатът от ПП Росен Костурков, който е и зам.-председател на Комисия по земеделието, храните и горите. Той е уверен, че ще направят всичко възможно държавата да продължи да контролира пункта "въпреки всичките заплахи и всичкият натиск, който се оказва върху нас".

"Между нещата има видима връзка, защото напрежението в коалицията започна, когато не беше избран г-н Каримански за шеф на БНБ, нещо което трябваше да бъде предотвратено, когато на Гроздан Караджов не му се дадоха пари на куп, за да ги даде на едни фирми, които са част от мафията в България, но финалната ескалация дойде, когато ние на практика овладяхме този пункт "Капитан Андреево", каза Костурков.

Заяви още, че колкото повече работят с ИТН "става ясно, че има нечисти неща около тях".

"Обвързаност с престъпния свят, обещания, които са давани къде да се разпределят пари. Това с фитосанитарния контрол на границата и каквото направи Абровски преди дни. Да не забравяме, че той е креатура на Мирослав Найденов, а точно в неговите години тази схема беше създадена. Не знам какви връзки има. Знаете вече се говори за връзка между Слави Трифонов и Таки. По тази линия работят службите. Това са нещата, които наблюдаваме и гледаме логически", каза Костурков.

От ПП са разбрали, че вече не могат да работят с ИТН, когато лидерите им са започнали да не идват на коалиционните съвети, каза депутатът.

По думите на Костурков това, което от 22 май се случва на границата, е това, което е трябвало да се случва през последните 10 години. Държавата, в лицето на БАБХ, на агенция "Митници" и на Гранична полиция, си овладя пункта за фитосанитарен и здравен контрол на външната граница на ЕС.

"Преди това този пункт беше подарен на частна фирма, свързана с лица от престъпния свят, която 10 години го ескплоатираше по начин, по който държавата да няма контрол", каза Костурков.

Според него печалбата на пункта е била от порядъка на 50 млн. на година - пари, които в последните 10 години са влизали в джобовете на една частна фирма.

Договорът на фирмата е изтекъл в края на ноември миналата година, но в спешен порядък, в нарушение на няколко заповеди на министъра на земеделието, на 31 декември те подписват нов договор със заместник-директор на БАБХ, който не е в правомощията си за следващите 10 години. Това се хваща в началото на януари и до 20 май започва борба за овладяване на този пункт.

В момента паричният поток е от порядъка на 5000 лева на час към държавния бюджет, като от там минават средно между 300 и 400 камиона, уточни Костурков.

Той призна още, че заради заплахи около проверките на здравния пункт зам.-министър Христанов има лична охрана. С лична охрана от днес е и изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Даскалов. Самият Костурков е получил предупреждение по телефона, а колега от парламента е бил директно заплашен.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп беше обвинен за нападението в Капитолия
Доналд Тръмп беше обвинен за нападението в Капитолия
Проф. Ана Кочева: Случаят в Битоля доказва поведението на омразата, тази омраза съществува в РСМ вече 70 години
Проф. Ана Кочева: Случаят в Битоля доказва поведението на омразата, тази омраза съществува в РСМ вече 70 години