НОВИНИ

Транспортната болница във Варна е недостъпна за хора с увреждания

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 10.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Общество
Слушай новината

Сградата на Многопрофилната транспортна болница във Варна е недостъпна за хора с физически увреждания – за това сигнализират самите те.

В медицинското заведение се помещава Транспортната областна лекарска експертна комисия, която удостоверява, че хората с увреждания са годни да шофират и издава документ, с който те могат подновят шофьорските си книжки в КАТ.

Повече от 12 години хората с физически увреждания, които шофират, трябваше да пътуват стотици километри до най-близката Транспортна областна лекарска експертна комисия в Бургас, тъй като във Варна нямаше такава. След поредица репортажи на БНТ, в града беше сформирана експертна комисия в Многопрофилната транспортна болница в града. Но сега се оказва, че сградата не е достъпна за хора с двигателни увреждания и те не могат да стигнат без чужда помощ до кабинетите в здравното заведение. Препятствия има дори преди да влязат в болницата.

Трудностите на хората с увреждания обаче не свършват дотук. Кабинетите в транспортната болница са на първия етаж, а до тях се стига по стълбище, което няма съоръжение за хора с инвалидни колички.

Някои от хората с увреждания, които се нуждаят от становище на експертната лекарска комисия, са от други градове и идват във Варна без придружители. Затова те молят лекарите да извършат прегледите пред болничното заведение.

В същото време законът е категоричен. Всяка обществена сграда трябва да отговаря на европейските изисквания за достъпната среда. Те обаче не се спазват, казват хората с увреждания.

От Министерството на транспорта и съобщенията, на чието подчинение е транспортната болница във Варна, заявиха, че до 15 дни там ще бъде осигурена достъпна среда за хора с двигателни увреждания. Така те ще могат сами да стигат до кабинета, където заседава лекарската експертна комисия.

Вижте повече във видеото

Репортер: Петя Иванова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на кадри: Кои са дефицитните професии?
Недостиг на кадри: Кои са дефицитните професии?
Елена Поптодорова: Смяната на посланика на САЩ у нас няма връзка с вътрешните събития
Елена Поптодорова: Смяната на посланика на САЩ у нас няма връзка с вътрешните събития