НОВИНИ

Недостиг на кадри: Кои са дефицитните професии?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
06:50, 10.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
Общество
Слушай новината

Пазарът на труда продължава да изпитва остър недостиг на кадри. От работници до висококвалифицирани специалисти дефицитът на добре подготвени служители е близо 200 хиляди според Агенцията по заетостта.

Липсата на квалифицирани кадри през последните години се превърна в едно от основните предизвикателства в редица отрасли. Електротехници, машинни оператори, работници в селското стопанство, медицински кадри, ядрени енергетици, IT специалисти са сред най-дефицитните професии.

"Все повече се търсят лица, които имат самоконтрол, дисциплина и да издържат на стрес и натоварвания. Друга основателна причина за недостиг в тези области е демографската картина в страната: застаряването на населението, транснационалната трудова миграция", каза Росен Симеонов, началник на отдел "Професионално ориентиране, обучение на възрастни", Агенция по заетостта".

А според Симеонов слабия интерес към предмети като математика и физика доведе до недостиг на специалисти от техническите специалности през последните години. Затова от Агенцията по заетостта предоставят информация за необходимата квалификация, за да може да се подпомогне избора на подходяща професия.

"Във всичките териториални поделения всяко лице може да ползва безплатно услуги за кариерно ориентиране, които се предоставят от трудовите посредници в бюрата по труда", каза Симеонов.

Там може да бъде получена информация за същността на всяка професия качествата и уменията, които са нужни, за да бъде успешно упражнявана тя. Правилният избор е ключов, тъй като не всеки човек е в способен да работи всичко, обяснява Симеонов.

"Безработните лица не винаги си дават сметка дали притежават необходимите качества и характеристики, а не само образование и знания".

Затова е важна кариерната ориентация, която все още не е добре развита у нас, но ако тя е придружена от дуалното образование може да се превърне в добра професионална подготовка. Все още обаче този процес трябва да се усъвършенства с усилията както на държавните институции така и от частния сектор. Дуалното обучение обаче не е само за ученици.

"Безработно лице също има право да се обучава в дуална форма на обучение. Има финансиране по националния план по заетостта", каза Симеонов.

Интерес от работодателите има, тъй като могат да участва в подбора и подготовката на потенциалните си бъдещи служители и сами да изберат обучаващата институция.

"Финансирането е изцяло от страна на държавния бюджет като се финансира 100% това обучение. Работодателят има единствения ангажимент след като приключи обучение тези лица, които са завършили успешно да ги назначи на трудов договор минимум 6 месеца. Има друга възможност за заетите лица, които могат да бъдат включени в обучения, свързани с придобиване на ключови компетенции. Тази опция е подходяща за работодателите, а в този случай финансирането е 50%, тоест финансирането се поделя между работодателя и агенция по заетостта", каза Симеонов.

А наскоро са започнали проекти за подобряване на уменията на работници в спрямо нуждите на бизнеса. Тези проекти се случват в над 100 населени места и включват: строители, готвачи и електромонтьори.

За подбора на кадри и справянето с безработицата вижте разговора в "Денят започва" с Христиан Петков - оперативен мениджър в агенция за консултантски услуги по въпросите, свързани с човешките ресурси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е започнало реставрирането на сграфитото на Димитър Киров в Пловдив
Все още не е започнало реставрирането на сграфитото на Димитър Киров в Пловдив
Транспортната болница във Варна е недостъпна за хора с увреждания
Транспортната болница във Варна е недостъпна за хора с увреждания