НОВИНИ

Проф. Ана Кочева: Случаят в Битоля доказва поведението на омразата, тази омраза съществува в РСМ вече 70 години

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 10.06.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Балкани
Слушай новината

На посещение в Брюксел са представители на академичния елит, част от националния кръг "За Македония", които се опитват да убедят евродепутатите в правотата на българската позицията ни по отношение на Република Северна Македония.

"Ние многократно през годините сме говорили, че обикновено в Европа не ни разбират, това не е така, защото просто в Европа не бяха чували гласът на науката. Сега го направиха, това е първа стъпка и тепърва всичко предстои. Интересът беше много голям, имахме много срещи. Това, че хора от Северна Македония са там е факт, правят огромен рейд в европейските столици. Първата ни среща беше с групата "За Западните Балкани"". Това каза проф. Ана Кочева, която е част от групата учени, които провеждат разговори в Европарламента.

"В рамките на тази среща, направихме презентация, занесохме около 200 книги на английски език, продукция на БАН, които се разграбиха моментално. Втората среща беше с българските евродепутати, беше важно те да чуят гледната точка на науката и също така конкретни примери за погазване на правата на българите в Северна Македония. Това са покъртителни случаи от последните години. Става дума за отказване на медицинска помощ само заради това, че някой се афишира като българин, става дума дори за смъртни случаи. Реши се специална делегация да отиде на място да проучи погазването на тези права", разясни още проф. Кочева.

Тя коментира и посещенията на комисаря по разширяването Оливер Верхей в България, който определи като фрустриращ факта, че България все още не се е разбрала със Северна Македония.

"Оливер Верхей каза, че няма да остави и камък необърнат, докато не постигне това, което иска, аз бих го посъветвала да преобърне камъните в Македония, защото там може да се окаже, че ще проплачат твърде много български съдби, което той трябва да има предвид", заяви проф. Ана Кочева.

"Първо всичко това за което настояваме трябва да влезе в преговорната рамка, и след това ние ще имаме сами своите гаранции по този начин и механизмите за евентуални санкции. Защото сама по себе си Европа само с обещания, едва ли би могла да стане гарант, защото не познава партньора от другата страна, нещо което на нас ни е напълно ясно. Ние знаем, че нито едно от тези обещания, които са дадени и дори разписани в договора, вече пет години не е изпълнено", добави още проф. Кочева.

"Случаят в Битоля доказва поведението на омразата, тази омраза съществува в Северна Македония вече 70 години", коментира проф. Кочева.

Според нея властите в Република Северна Македония не действат достатъчно енергично, за да може да се санкционира този език и той да започне да стихва, както и че политиците там допринасят за това.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Костурков: Финалната ескалация Слави да изтегли министрите си е, че овладяхме здравния пункт на "Капитан Андреево"
Росен Костурков: Финалната ескалация Слави да изтегли министрите си е, че овладяхме здравния пункт на "Капитан Андреево"
През пролетта на 2023 г. започва строителството на тунела под Шипка
През пролетта на 2023 г. започва строителството на тунела под Шипка