НОВИНИ

Жителите на Радловци излизат на протест заради незаконно сметище до селото

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 10.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Протест и в община Кюстендил - заради нерегламентирано сметище над село Радловци. Според местните жители проблемът с изхвърляне на отпадъците на община Кюстендил продължава вече 5 години.

Освен, че сметището е нерегламентирано, в летните месеци то често се самозапалва и обгазява селата и град Кюстендил.

Протестиращите не блокираха пътя към граничен пункт Гюешево, защото не са получили разрешение.

Според Борислав Станков сметището и димът, който то бълва при самозапалване имат редица негативни последствия върху здравето на хората.

"Нашите деца да дишат по-чист въздух и да пият чиста вода, защото с тези действия на общината ние в момента имаме една екологична бомба и онкологичните заболявания ще се увеличават", каза Борислав Станков, организатор на протеста.

Жителите на Радловци са подавали множество сигнали както до община Кюстендил, така и до Прокуратурата, но за сега решение няма.

"Сезирани са Министерство на околната среда и водите, РИОСВ, писали сме и до омбудсмана. Предписания се пускат само до общината, с които им се налага да бъде почистено това сметище и да бъде ограничен достъпа, но виждате сами, че дори в деня на протеста, който организираме това извозване не спира. Може би ще стигнем и до Европейската Прокуратура, ако не се случи нищо с наща прокуратура", възмущава се жителка на селото.

В писмено становище от община Кюстендил обясниха, че те са част от регион за управление на отпадъците Дупница, един от двата в страната без регламентирано депо за битови отпадъци. Всички депа отказват да приемат отпадъците на Община Кюстендил. Към момента се извозват само преработени отпадъци. До ноември тази година трябва да бъде готова изцяло нова инсталация за рекултивиране на отпадъци, където да се извозва боклукът. Добавиха още, че към момента не е открито замърсяване на водите или въздуха в района на сметището.

Вижте повече във видеото

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През пролетта на 2023 г. започва строителството на тунела под Шипка
През пролетта на 2023 г. започва строителството на тунела под Шипка
Николай Вичев победи Иво Ангелов в оспорвана битка на Държавното по борба
Николай Вичев победи Иво Ангелов в оспорвана битка на Държавното по борба