НОВИНИ

Все още не е започнало реставрирането на сграфитото на Димитър Киров в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 10.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Повече от два месеца след като сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив падна след пороен дъжд, работата по възстановяването му все още не е започнала.

Междувременно стана ясно, че ще трябва да се направи ремонт и на покрива на сградата, което още повече ще забави реставрацията.

След като дълго време община Пловдив не успя да намери подходящото строително скеле, частна фирма монтира безплатно конструкция, за да започне по-бързо реставрацията.

"Йонко Коркинов монтира скелето. По отношение на изисквания за стабилност и работа е изключително, направено много професионално. Той опъна и платната, така че сграфитото ще бъде защитено от атмосферните влияния", каза Елена Кантарева от ОП „Старинен Пловдив“.

Реставраторите от ОП „Старинен Пловдив“ са установили на място, че мазилката е сериозно подкожушена и ще е необходима доста работа за аварийното й укрепване.

След поставянето на скелето и първоначалния оглед, който е направен от специалисти, става ясно, че има проблем с покрива на сградата, върху която е направено сграфитото.

Ремонтът на покрива ще си извърши от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, която стопанисва сградата. Дори подмяната на керемиди обаче, както и козирката предстои да се съгласува с НИНКН, защото двуетажната възрожденска къща е паметник на културата от местно значение.

"Надявам се процедурите да не бъдат толкова дълги и толкова сложни, колкото за сграда от национално значение, за да можем да използваме топлия сезон и да се проведат реставрационните дейности върху сграфитото, което искам да кажа, че е в доста тежко състояние", каза Елена Кантарева.

След приключване на съгласувателните процедури община Пловдив трябва да осигури средства за възстановяване на фасадната живопис, дело на Димитър Киров. Надеждите са, че до началото на есента сграфитото ще посреща обновено туристите на входа на Стария град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капитанът на женския национален отбор ще си вземе почивка от баскетбола
Капитанът на женския национален отбор ще си вземе почивка от баскетбола
Недостиг на кадри: Кои са дефицитните професии?
Недостиг на кадри: Кои са дефицитните професии?