НОВИНИ

Спешно укрепват разрушеното сграфито на Димитър Киров в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Култура
Слушай новината

Сграфитото "Захари Зограф" на Димитър Киров, част от което падна след силна буря в Пловдив ще бъде укрепено и реставрирано. Това реши специалната комисия от реставратори, след като направи оглед на място. Укрепването на тази уникална стенна рисунка на входа на Стария град в Пловдив, ще започне още в следващите дни.

Липсват между 6 - 8 кв. метра от сграфитото.

"Спешно трябва да се предприемат аварийни консервационни дейности, за да укрепят съществуващото положение, за да се предотврати падането на още части от него. Докато се извърши дейността, ще започне да се подготвя проект за реставрация, одобрен от всички институции", каза в "Денят започва" доц. д-р Елена Кантарева - и.д. директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Тя се надява община Пловдив да предостави финансиране. По думите ѝ трябва да се изгради скеле, за да се види на място какво е състоянието и доколко е аварийно.

Реставраторът Христина Цветкова от ОИ "Старинен Пловдив" обясни, че могат да започнат работа още утре, ако направят скелето и времето позволява. По думите ѝ виновник за рушенето на сграфитото е времето.

За щастие е открита скицата на оригинала на Димитър Киров във фонда на Градска художествена галерия, за да може сграфитото да бъде възстановено.

Какво е сграфито и как ще бъде извършена реставрацията - вижте във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Сградата, на която се намира сграфитото е общинска собственост и е застрахована. От няколко години тя се ползва от Академията за музикално и танцово изкуство. И никой тук не е очаквал, че част от творбата на Димитър Киров ще се срути.

Сграфитото е направено върху западната стена на сградата, която е изложена най много на атмосферните влияния. Преди 20 години самият автор е правил ретуш на горната му част. Специалистите на този етап не могат да гарантират, че при следващ дъжд няма да се срутят и други части от мазилката.

"Дори да укрепим онова, което виждаме в момента като слаба връзка между градежа и сграфито това не означава, е някъде долу не работи този процес на разслояване между оригинал и носеща конструкция", реставраторът Христина Цветкова.

Сградата попада в зона, която е паметник на културата и проектът за реставрация трябва да се съгласува с НИНКН. Законовият срок за процедурата е четири месеца.

Сумата, нужна за възстановяването ще стане ясна след изготвянето на проекта.

Всички дейности по възстановяването на сграфитото трябва да се извършват при сухо време и не много високи температури. С тях ще се ангажират реставратори от Старинен Пловдив и Градската художествена галерия. Те ще ползват оригиналната скица на Димитър Киров.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев посрещна албанския президент в София
Радев посрещна албанския президент в София
Уейн Рууни за Кристиано Роналдо: Това не е същият играч
Уейн Рууни за Кристиано Роналдо: Това не е същият играч