НОВИНИ

Таксиметрови шофьори отново в протестна готовност заради високите цени на горивата

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
08:33, 05.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Таксиметрови шофьори отново в протестна готовност. Заради драстичното увеличение на цените на горивата от бранша настояват за компенсации, тъй като по думите им, те не реализират печалба.

Националните таксиметрови синдикати, както и автобусните превозвачи поискаха среща с правителството на 12 април. Припомняме, че от 1 януари бяха увеличени цените на таксиметровите услуги, като най-ниската тарифа за километър пробег през деня е 1,05 лв., а нощният курс е 1,21 лв.

"Европейският център за транспортни политики подкрепя общото негодувание срещу липсата на каквито и да било политики в сферата на цените на горивата и управлението на тази кризата. Липсата на диалог е нещо, срещу което ние се противопоставяме и не намираме, че увеличаването на цените на една услуга на фона на инфлацията, е адекватна. Понижението на петрола в последните дни не се отрази по българските бензиностанции. Оставаме с усещането, че не се води никаква политика по отношение на държавата, включително в Министерство на транспорта. Само в България не се намаляват акцизите. Изправени сме пред невъзможност да оцеляване", каза в "Денят започва" Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Тя поиска държавата първо да представи ясна политики какво ще се случва в дългосрочен план.

"Най-вероятно има желание този сектор да бъде закрит. Не може да се кара само на помощи, трябва ни ясна политика. Не сме просяци", каза Русинова.

Според Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат е необходима спешна държавна намеса по отношение на цената на горивата.

"Проблемът възникна с особена сила преди ден - резкият скок на горивата изправи целия транспортен сектор до ситуация близко до фалит. Това нещо не може да продължи по този начин. Не може да излизаме от една криза и да отиваме в друга без липса на диалог. Не можем да компенсиране с непрекъснато вдигане на цените, защото ще откажем клиентите", каза Цветков.

Притискането на бизнеса е вид корупция, допълни той. По думите му на срещата с правителството очакват държавата да регулира или замрази цените на горивата.

"Това безумие с горивата трябва да спре, за да може транспортът да продължи да съществува", каза Цветков.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Иван Кокалов: Увеличението на медицинските заплати няма да е само за държавните болници
Д-р Иван Кокалов: Увеличението на медицинските заплати няма да е само за държавните болници
14-годишно момче е намушкано с нож в Благоевград
14-годишно момче е намушкано с нож в Благоевград