НОВИНИ

Заради опашките: Регистрират украински бежанци за временна закрила директно от хотелите

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 04.04.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Хотелиери, приютили бежанци у нас, се оплакват, че вече нямат средства, с които да издържат украинските граждани. Обещаната помощ от държавата все още не е изплатена, а едно от най-важните изисквания за нея е украинските граждани да имат статут за временна закрила. Напливът от желаещи да я получат обаче бави процеса, а срокът е до 15 април. За това в Слънчев бряг започнаха да регистрират директно в хотелите.

В един от хотелите в Слънчев бряг има настанени над 1600 украинци. Вика от Одеса миналата седмица се е редила на опашките пред полицията в курорта, за да получи временна закрила, но безуспешно - заради многото желаещи.

"Разбрах, че тук в хотела регистрацията се случва много бързо, могат да се вземат документи буквално за час. Много съм доволна. Със сина ми и двамата взехме документи и сега ще можем да живеем по-спокойно", разказа Вика Хромченка.

От хотела са направили организация, така че да не се образуват опашки. Обаждат се на украинците по стаите, за да слязат за регистрация.

"От двата дни, в които са тук мобилните екипи, вече са регистрирани може би около 400 души, като допреди тяхната поява на място общо бяха регистрирани в полицията 600 от началото на процеса на регистрация", казва Ивелина Маринова, асистент-мениджър в хотел.

Бързото получаване на статута за временна закрила е от значение и за хотелиерите, които чакат за всеки регистриран бежанец държавна помощ от 40 лева.

"Тъй като все още не сме получили окончателни сметки за електричество и за газ, не можем да определим колко струва една такава нощувка, но при всички случаи помощта, която очакваме от държавата едва ли би могла да покрие тази стойност", обясни Христо Караилиев, мениджър на хотел в Слънчев бряг.

А хотелиери от курорта „Св. Св. Константин и Елена" вече нямат средства, с които да издържат приютените бежанци, тъй като помощта от държавата все още не е дошла.

"Като говорим за доставчиците, които не желаят отложено плащане, така е и с енергоносителите токът и водата, които трябва да платим до 10-о число. Персоналът отделно и на него е необходимо да бъде осигурена заплатата", каза Филчо Ставрев, собственик на хотел в "Св. Св. Константин и Елена".

Към момента над 130 хотела с бежанци са подали заявления за финансова помощ.

"Над 6 млн. лева трябва да се платят. Като очакваме следващите до 10 дни да бъдат изплатени тези суми", посочи Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в НС.

Хотелиери настояват помощта да се дава на части - поне два пъти месечно, но според председател на Комисията по туризъм, това ще затрудни ресорното министерството.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борбена игра на Везенков донесе шампионатна победа на Олимпиакос
Борбена игра на Везенков донесе шампионатна победа на Олимпиакос
"Денят започва" на 5 април: Политическото напрежение - анализ на Димитър Ганев и Първан Симеонов
"Денят започва" на 5 април: Политическото напрежение - анализ на Димитър Ганев и Първан Симеонов