НОВИНИ

Портрет на столицата: 24 жени с името София от София

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:48, 04.04.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

24 жени, които са от София и носят името София, за първи път се събират на едно място - под стъкления купол на Софийското ларго. Те участват в изложбата на фоторепортера Йордан Симеонов. Така той прави портрет на столицата през историите на своите героини.

София Трейман, кукловод: Ето това съм аз - София от София. София е най-хубавият град, макар да има много несъвършенства.

Това е най-софийското място в София. И буквално, и преносно. София и в нея на всеки квадратен метър по една Софѝя. Преди три години фотографът започва издирването на точно такива жени - с името на столицата.

Започнаха да пристигат сами при мен една по една. Най-възрастната ни София е на около 90 години и е пенсионирана учителка по география, казва Йордан Симеонов, фоторепортер.

Най-малката е на пет. И София, уж еднаква, е коренно различна през погледа на всяка от Софиите и всяка има своя връзка със столицата.

Обичам когато отида на концерт, от сцената да ме поздравят лично: Добър вечер, София, казва София Узунова.

Исках да има снимка в минерална вода, защото този град съществува благодарение на минералните извори, римляните затова са го направили тук. И най-трудната снимка - ходихме през месец март преди точно една година през планината до една река край Бистрица, за да снимаме София Рангелова в минерална вода потопена. Д-р София Ангелова, която в разгара на най-тежката пандемия намери време да се снима, въпреки че беше изморена, допълва Йордан Симеонов, фоторепортер.

Защото София е сбъдвала не една мечта.

София е градът, който обичам, градът, който изпълни моята детска мечта - аз съм отгледана и възпитана в малкия град Монтана, но винаги съм мечтала да живея в големия град, казва д-р София Ангелова, пулмолог.

Сега в личната ѝ карта има повторение, в което София от София не иска да променя нищо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златните момичета ще проведат мастъркласове по художествена гимнастика
Златните момичета ще проведат мастъркласове по художествена гимнастика
От нашите пратеници: Защо Вучич продължава да печели толкова широка подкрепа в Сърбия?
От нашите пратеници: Защо Вучич продължава да печели толкова широка подкрепа в Сърбия?