НОВИНИ

От нашите пратеници: Втори мандат за Вучич при 60% избирателна активност в Сърбия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:25, 04.04.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

В Сърбия президентът Александър Вучич спечели втори мандат на първи тур, като нарече този успех исторически и го отпразнува с шампанско пред камерите. За него са гласували 59,5% от избирателите, а за основния му опонент - Здравко Понош - 17,5%, показват данните на Държавната избирателна комисия след преброени 87% от гласовете.

Определено има промяна във вота на сърбите, тъй като именно президентът Вучич свика тези предсрочни избори с надеждата да получи повече контрол в парламента, но не се случи така. Неговата партия спечели и ще разполага с около 120 депутати, но в парламента влизат и множество по-малки партии.

"Мисля, че сме изправени преди много предизвикателства, но най-важното за Сърбия е да има добри отношения с държавите от региона, да продължим европейския си път - от една страна, но от друга - да не разрушаваме връзките с традиционните си приятели. Да не се променяме на всяка цена. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. И искам да кажа, че се гордея с нашата кампания, която беше най-чиста и искрена в историята на Сърбия и по време на която не сме злословили по ничий адрес", заяви Вучич.

Снимки: БГНЕС

Втора остава опозиционната партия "Обединени за Сърбия", която застана зад Здравко Понош.

"Тези избори са началото на края на Сръбската прогресивна партия и Александър Вучич. Няма да чакаме още 4 години до следващите избори, или поне парламентарни. Не можем и не бива да предаваме сръбските граждани, които заявиха позицията си. Най-голямото постижение на тези избори е, че преодоляхме страха. Хората излязоха да гласуват. Другото постижение е, че дадохме надежда и не бива да губим тази надежда", каза опонентът му Здравко Понош.

Избирателната активност в страната достигна почти 60%. по време на предизборната кампания имаше множество призиви към гражданите да упражнят правото си на глас, за да променят статуквото. Може би именно желанието за промяна на гражданите ги е довело до урните, което беше особено видимо в столицата Белград.

СУПЕРМЕСЕЦ НА ИЗБОРИ В ЕВРОПА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък на мнения: Ще има ли улица "Героите на Украйна" в София?
Сблъсък на мнения: Ще има ли улица "Героите на Украйна" в София?
Напрежение в коалицията заради избора на управител на БНБ
Напрежение в коалицията заради избора на управител на БНБ