НОВИНИ

От нашите пратеници: Александър Вучич печели вота на първи тур в Сърбия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
05:56, 04.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Александър Вучич е големият победител на изборите в Сърбия. Според прогнозни данни той печели президентските избори с около 60 процента.

Далеч зад него на втора позиция е основният му опонент Здравко Понош с около 17 на сто подкрепа.

Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

Той заяви, че е горд с управлението си, но и смирен пред народа си, който е гласувал за него. Сърбите избираха и народни представители.

От нашите пратеници: Около 60% е избирателната активност в Сърбия

На парламентарните избори коалицията "Александър Вучич - Заедно можем повече" получава 121 места в парламента, а обединената опозиция - 38 депутати.

В Белград управляващата Сръбска прогресивна партия ще има 48 мандата в местния парламент, докато опозиционната коалиция "Обединени за Сърбия" - 26 представители.

От нашите пратеници: Сърбия гласува в избори 3 в 1

"Мисля, че сме изправени пред много предизвикателства, но най-важното за Сърбия е да има добри отношения с държавите от региона, да продължим европейския си път от една страна, но от друга да не разрушаваме връзките с традиционните си приятели. Да не се променяме на всяка цена. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Искам да кажа, че се гордея с нашата кампания, която беше най-чиста и искрена в историята на Сърбия и по време на която не сме злословили по ничий адрес", заяви Александър Вучич, кандидат за президент на Сърбия.

"Тези избори са началото на края на Сръбската прогресивна партия и Александър Вучич. Няма да чакаме още 4 години до следващите избори. Не можем и не бива да предаваме сръбските граждани, които заявиха позицията си. Най-голямото постижение на тези избори е, че преодоляхме страха. Хората излязоха да гласуват. Другото постижение е, че дадохме надежда и не бива да губим тази надежда", допълни Здравко Понош, кандидат за президент на Сърбия.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Ива Стойкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вятърът ще отслабне
Вятърът ще отслабне
Педри изкачи Барселона на второто място в Ла Лига
Педри изкачи Барселона на второто място в Ла Лига