НОВИНИ

Какво стои зад битката за БФС?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:11, 03.04.2022
5847
Чете се за: 13:45 мин.
След новините
Слушай новината

Почти една година българският футбол съществува в състояние на конфликт между две поколения и между две различни визии за развитието на играта у нас. Поне към този момент краят на тази сага не се вижда.

Желанието на Димитър Бербатов и неговият екип да променят статуквото предизвика извънреден изборен конгрес през есента на 2021 г. Този конгрес беше спечелен от Борислав Михайлов. Това обаче не спря Бербатов и той до ден-днешен продължава да търси начин да застане начело на БФС. След едно доста полемично събрание в НДК в средата на месец март 76 клуба избраха Бербатов за президент. От тогава хаосът в българския футбол придобива невиждани размери. В момента двама души претендират, че са начело на Футболния съюз, но съществува ли изобщо страна в казуса, която има право?

Какви са корените на този конфликт, ще има ли победител и какво всъщност делят Михайлов и Бербатов - за "След новините" работиха Бюлент Мюмюнов и Стефан Георгиев.

Борислав Михайлов - Точно преди 558 дни бях тук, тогава си подадох оставката, по същите причини поради които и сега съм тук и си я оттеглям. Имаше много спекулации относно работата на футболния съюз, много интриги много лъжи, много клевети за това че това е едва ли не една корупционна среда. По тази причина тогава аз се оттеглих, за да може футболния съюз да си работи спокойно. Сега абсолютно гордо мога да кажа пред вас да ви кажа, че си починах добре да съм готов за вас. Напоследък ви беше скучно без мен.

Април 2021 година. Като по някакъв лошо написан сценарий на филмова драма в българския футбол се зароди конфликт. Борба за власт между старото и новото. Между традицията и модерното. А може би - между настоящото и бъдещото.

Димитър Бербатов: Няма какво повече да се бавим, да отлагаме. Официално откривам моята кампания за президент на Българския футболен съюз. Мисля, че моментът е дошъл и започваме от днес.

Символът на последното ни успешно поколение - Димитър Бербатов, събра старата гвардия от футболния терен и поде трънлива битка срещу статуквото.

Стилиян Петров: Очакваме удари под кръста. Това, което не е начина да се прогресира и надгражда над българския футбол. Трябва да има идея, трябва да има диалог, това го няма.

След няколкомесечна борба за събиране на подписка за организиране на извънреден конгрес, Софийският градски съд все пак уважи искането на 1/3 от лицензираните клубове и насрочи изборно общо събрание на БФС за 12 октомври 2021 г. А там..., не се съмнявайте, напрежението се покачи още.

Димитър Бербатов: Разочаровани сме от факта, че 20 клуба от моя район Благоевград не бяха допуснати по необясними причини.

Борислав Михайлов: Знам, че не се радвате, но аз съм избран за президент от тази зала.

Димитър Бербатов: В крайна сметка, вотът е такъв какъвто е, но има едни нарушения, които в случая се опитахме да ги оспорим, такива трикове, каквито в крайна сметка играят в тяхна полза.

Борислав Михайлов: Хората, когато не знаят точно устава, си го интерпретират вече 6 месеца както искат и вие им давате тази възможност. Вече няма да коментирам техните изявления.

Димитър Бербатов: В интерес на истината даже на разбрах какво ни отговориха. Водещият на цялата шоупрограма каза, че за да победи кандидатът му трябват 242 гласа. Ами то го има записано в стенограмата.

Борислав Михайлов: Нашите гости от УЕФА и ФИФА казаха, че на такъв конгрес, толкова демократичен, не са присъствали през живота си. Изборът е чист. Аз съм президент. Който не му харесва, може да оспорва решението.

Димитър Бербатов: Следва в съда отиваме и си търсим правата. Няма да се отказваме.

Борислав Михайлов: За мен е важно, че за пети път в България ме избират за президент на футболната общественост.

Избирането на Борислав Михайлов с 11 гласа преднина пред най-близкия му преследвач Димитър Бербатов взриви така или иначе полемичната обстановка, а законността на конгреса бе поставена под огромна въпросителна. Дойде време и за дела, които част от клубовете заведоха срещу избраните президент и изпълком.

Петър Величков - член на изпълкома на БФС: Има повече от 450 потенциални свидетели на това какво стана в залата, и като го видят този протокол, веднага ще разберат, ако има някакви намеси, ако нещо не е отразено както трябва. Няма съд, който при такива тежки пороци да отсъди, че могат да бъдат вписани решенията. Това е отказ да бъдат приети финансовите отчети от 2019 - 2020 г., заради азбучни несъответствия. Тези хора вероятно нямат никаква представа какво правят.

Престрелките продължиха с отмяна на вече насрочения редовен конгрес на 18 март 2022 г. Причината - течащите дела и оспорената легитимност на актуалното ръководство.

Борислав Михайлов: Трябва да изчакаме тези съдебни дела, защото това е параграф 22 и сме вкарани вътре от т.нар. опозиционери. Аз война във футболния съюз и във футбола няма да допусна.

Войната не само застигна, но се настани удобно в дневния ред на българското спортно ежедневие. Злободневността на настроенията непрекъснато се обостря. Изречените думи стават все по-горчиви.

Йордан Лечков: Ако на някой не му харесват правилата, даже и лоши да са, те трябва да се спазват. Не искам да ги нападам и да влизам в полемика с тях, но това вече тръсва на всички футболни хора. Ясно бих дал един съвет. Имат достатъчно спечелени средства от футбола. Отдавна вече не са футболисти. Биха могли да бъдат полезни на своите градове, като Благоевград, Враца, понеже те са най-известни и са водещите. Монтана искаха да си правят школи. Това е начинът да бъдеш полезен на футболните хора. Направи си стадион, направи си база, финансирай, дай два лева заплата и три лева като осигуровка. Имаше конгрес, те го поискаха, на техен терен, по техни правила, с техни приятели от ФИФА и от УЕФА. Какво повече - да правим конгреси, докато някой не бъзе избран. Да му изберем място. И вече... и аз да ви препоръчам и на вас - престанете с това "екипът на Бербатов". Аз ви казвам, екипът за синхронно плуване ли, какво?

Димитър Бербатов: Докато не се проведе прозрачен и справедлив конгрес, по устава и по закона, аз отказване... не мога и да си помисля подобно нещо. Ще предам клубовете. А в момента БФС работи срещу собствените си клубове. Според мен е страх, понеже знаят, че на самия конгрес просто ще загубят.

Николай Михайлов: Виждам някакви хора, които водят негативна кампания, те си я водят и за първи път виждам да я водят три-четири седмици, както виждате нищо не се е променило. Винаги ще има хора, които одобряват работата, и такива, които не. В крайна сметка виждаш в каква държава живеем. Много са дълбоки нещата.

Въпреки че конгресът в средата на март беше отменен, Димитър Бербатов реши да използва финт, но не като тези, които правеше на терена, а юридически. Той събра 76 клуба в НДК, които го избраха за президент на централата. Според някои фарс, според други напълно легитимен изборен конгрес. Как става това ли? Отговорът е неясен, а картината остава наситена откъм студени цветове.

Димитър Бербатов: В крайна сметка, когато не дойдат хората, които трябваше да проведат конгреса, се изчаква един час и след това членовете на дружествата могат спокойно да си проведат конгрес, както и го направиха. Когато бъда легитимиран като президент, събираме клубовете, правим конгрес по правилата по законите с кандидат президентите, които могат да си представят идеите, прозрачност в броенето, в комисиите, във всичко. Решава се въпросът, печели който е най-достоен. И заточва да работи за футбола. Това, което направихме днес, е революционно, но то е по закон и по устав. Разбира се, сега става още по-голяма каша. Ами става! Тъжно е и е неприятно. Аз не искам така да се случват нещата.

Борислав Михайлов: "Земята щеше да се нарича море, ако риба я беше назовала". Няма да позволя на никого да се упражнява безнаказано на гърба на българския футбол.

Димитър Бербатов: Клубовете, които присъстваха на този конгрес, бяха тези и само тези, които успяха да внесат в срок документите за издигане на делегати. Много от останалите клубове и те бяха наистина много, не успяха да го направят, защото времето беше малко и хаосът, който БФС създаде беше пълен.

Ситуацията в момента е патова. Очаква се решение на съда, крайно становище на ФИФА и УЕФА, а Бербатов очаква вписване в Търговския регистър като новия президент на Българския футболен съюз. Документалният хаос е стигнал дотам, че всяка една от страните претендира, че има аргументи да се нарича легитимно ръководство на българския футбол.

Тодор Батков - адвокат и бивш собственик на ПФК "Левски": Президентът е Михайлов, изпълкомът е от 18-та година и той ще процедира до вписването на резултатите от нов конгрес. Това може да продължи 3 - 4 години. В момента Бербатов губи по всички линии и напорът, напъните да продължава, още повече влошава това положение.

Футболът ни се намира в ничия земя. Две страни дърпат към себе си. Започна да се създава впечатлението, че властта е императив, към който просто се стремят. Но какво в крайна сметка делят? И не е ли футболът големият губещ от тази игра, придобила хазартен характер. Националният отбор не се е класирал на голям форум вече 18 години, а представянето на терена плаши, че следващите 2 - 3 също ще бъдат загубени. Създадените условия във футболната ни инфраструктура в последните 16 години не водят до благополучни резултати, школите не произвеждат качествени кадри, връзката между юношеския и мъжкия футбол се къса в периода 16- 20-годишна възраст, а българските клубове са препълнени с чужденци. Изострените крамоли на върха единствено омаломощават, отслабват и носят разруха.

Гледаме как нашите съседи оставят душите си срещу грандовете на европейския футбол, пренаписвайки своята история, докато българските златни години остават далечен спомен и, за съжаление, сякаш недостижим бъдещ блян. Това не е битка между доброто и злото. A битка дали футболът ни ще го има или не на световна карта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Милов ликува с европейската титла по борба
Кирил Милов ликува с европейската титла по борба
Директорът на онкоболницата в Русе приюти бежанци
Директорът на онкоболницата в Русе приюти бежанци