НОВИНИ

Животът в Сърбия - ръст на цените и ниски доходи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:42, 03.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Мирко Груишич работи за международна компания в столицата. Живее в Белград от 5-годишен, след като родителите му се преместили в сръбската столица от Черна гора. Като IT специалист няма материални проблеми. Но много негови сънародници са изправени пред трудности, засилени от конфликта в Украйна.

"Цените на газа се повишиха. В момента плащаме почти две евро за литър. За някои хора е доста тежко. Особено пенсионерите в Белград. Например моите родители живеят с една пенсия, защото майка ми все още не получава. Това означава, че те трябва да се справят с по-малко от 500 евро на месец", заяви Мирко Груишич, IT специалист.

Не само пенсионерите, но и активното население в големите градове се сблъсква с проблеми, въпреки че официалната статистика сочи друго.

"Безработицата не е много висока. Причините са две. Много хора отидоха в чужди държави, главно в Германия, Норвегия. Има наши работници във фабрики в Словакия, Чехия, Унгария. Тоест много хора не живеят и не търсят работа тук. От друга страна, по-младите, които са по-добре образовани, например информационни технологии, много лесно си намират хубава добре платена работа. Ако работиш за западни компании тук, живееш добре", заяви Мирко Груишич, IT специалист.

В градчетата от периферията не е така, а стандартът на живот е нисък.

"В малките южни градове като Лесковац или Врание, хората работят, но при минимално заплащане. Минималната заплата в Сърбия е около 270 евро. С тези пари дори и в градове с по-евтин живот е невъзможно да се живее. Дори се питам как свързват двата края", заяви Мирко Груишич, IT специалист.

Пандемията изостря натрупаните проблеми.

"Бяхме много засегнати от Ковид, не толкова икономически, колкото от здравна гледна точка. Мисля, че сме втората страна в света по брой на прекомерни смъртни случаи. Строим болници, но превенцията е много, много зле", заяви Мирко Груишич, IT специалист.

Приятелите на Мирко от гимназията и университета, които са в чужбина, казват, че се интересуват от ситуацията в родината си и затова ще гласуват. В сравнение с предишните избори, този път мобилизацията и в самата Сърбия е по-голяма.

"60% би бил много добър резултат и това дава надежди, че в Белград може да се случи промяна", заяви Мирко Груишич, IT специалист.

Мирко се надява на най-доброто. А то включва членство в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30% ръст в цените на имотите в Благоевград и района от началото на годината
30% ръст в цените на имотите в Благоевград и района от началото на годината
Отчитат скромни резултати от съвместното заседание на Историческата комисия между България и РСМ
Отчитат скромни резултати от съвместното заседание на Историческата комисия между България и РСМ