НОВИНИ

Кирил Петков даде показания по делото за изнудване на Божков (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 04.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Повече от два часа и половина продължи разпитът на премиера Кирил Петков в Софийската градска прокуратура по делото за предполагаемо изнудване на Васил Божков. Той беше призован за втори път, тъй като първият му разпит е проведен от разследващ полицай, който според прокуратурата се явява некомпетентен орган. На същото основание преди седмица бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Премиерът отново е разказал, този път в прокуратурата, за над 550-те милиона лева, за които става ясно от доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция. Това по думите на Кирил Петков са пари, които Васил Божков не е платил и така бюджетът е бил ощетен

От друга страна, ако се окаже вярна неговата информация, които още не са свидетелски показания, надявам се скоро да бъдат, че е дал 60 млн. лв. под формата на подкуп и пари срещу изнудване, тези два факта мен лично като министър-председател ме притесняват, обясни Кирил Петков.

Пред медиите Петков добави още, че е притеснен и от трети факт, свързан с доклад на Министерството на финансите за управлението на евросредствата от Одитната агенция, когато Владислав Горанов е бил финансов министър.

По някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините много от обществените поръчки са се провели така, че има над 90% концентрация със само един изпълнител на европроекти. Връзката, която има във всичките тези три случая, е лицето Горанов, който е бил отговорното лице, смята Кирил Петков.

На въпросите на медиите кой е този изпълнител на европроекти, премиерът отговори, че това е следствена тайна.

БНТ: Имаше ли разлика между днешните ви показания и предишните?

Просто влязох в по-висок детайл.

Премиерът отново атакува главния прокурор.

Като премиер нямам доверие на Гешев и много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото за мен те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен.

По думите на Кирил Петков няма нови обвиняеми по разследването на прокуратурата за евентуално изнудване на Божков.

Петков беше първият свидетел, по чиито показания в средата на март полицията започна разследването, заради което Борисов, Горанов и Арнаудова прекараха 24 часа в ареста.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп: Бенфика е класен съперник
Юрген Клоп: Бенфика е класен съперник
Мъж протестира с вързани ръце пред Руския културно-информационен център
Мъж протестира с вързани ръце пред Руския културно-информационен център