НОВИНИ

Какви закуски дават на децата ни в училище?

Снимка: Ивайло Спасов
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 04.04.2022
Чете се за: 05:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Родител на дете от пловдивско училище се оплака от качеството на безплатната закуска, осигурена от държавата. От фирмата производител заявиха, че при приготвянето на тестеното изделие са спазени всички изисквания по стандарт и то отговаря на цената, която получават.

В основно училище "Васил Левски" в Пловдив в различните дни децата получават мляко, мед, плодове или закуски. Сред тестените изделия е и мини пица, която синът на Ивайло Спасов отнесъл в къщи.

"След като я разрязах да видя какво е съдържанието вътре, установих, че аз лично не бих закупил на детето си такава закуска. Това, което беше определено като мини пица, всъщност представляваше повече като
две слепени филии хляб буквално, въпреки че беше разрязана, със съвсем малко съдържание вътре. Гледката просто ме изуми. Смятам, че хлябът е прекалено много на фона на това, което е като съдържание вътре в единия край съвсем, съвсем малко и нямащо никакъв вид", казва Ивайло Спасов.

От ръководството на училището заявиха, че имат право да проследят дали всяко дете получава закуска, но не могат да я разопаковат, за да се уверят в качеството ѝ.

"Правим контрола естествено по отношение на раздаването на храните, но тъй като те са с опаковка, ние нямаме право да нарушим целостта на опаковката. От това, което виждам, наистина не е приятно, но предстои ни още една проверка, която да направим, разговор с фирмата доставчик за закуските", каза Жасмина Димитрова - зам.-директор в ОУ "В. Левски"-Пловдив.

От фирмата производител заявиха, че са спазени всички технологични изискания при приготвянето на мини пицата, която съдържа лютеница, кренвирш и сирене. Тя тежи 100 грама и струва 58 стотинки.

"Ние работим по БДС стандарт по принцип. Работим с техническа спецификация, в която е заложено на закуската 15% пълнеж към тестото. Това се спазва, дал съм им мерилки, всичко се мери, тегли. Всичко като пълнеж по грамаж е вложено вътре, за сумата, която отделя държавата в момента, а това е 60 стотинки дават по принцип за една закуска, това е чудеса от героизъм, което го правим, даже и да се вложи това нещо", каза Лазар Генчев, производител на хляб и хлебни изделия.

Ивайло Спасов обаче е недоволен и от разминаването в грамажа на друга закуска.

"На опаковката на бутерката се цитира отново нетно тегло на съставките сто грама, разбира се, една домашна везна показа 25% по-малко. Тя има съответния конфитюр, което няма нищо общо с това, което беше в мини пицата", казва той.

От фирмата обясниха по-малкия грамаж на закуската с техническа неизправност на машината, разточваща бутертестото. Тъй като се е счупил лагер се е наложило две партиди тесто да се разточат на ръка. Така последните приготвени бутерки са излезли с различно тегло преди машината да бъде ремонтирана няколко часа по-късно.

"И затова искам да се извиня на децата, че на едно съм дал 140-грамова закуска, на едно 140, на едно 130, това вие не можете да го разточите пет килограма с точилка тука, аз също, така че последната партида от тези закуски са излезли между 80 и 140 грама, което е технически проблем за машината и това се е случвало на тази машина два пъти за 15 години", каза Лазар Генчев.

От училището признават, че децата често отказват безплатните закуски.

"Изхвърлят се, значи повечето от децата предпочитат да си купят пица от близките закусвални, вместо да ядат закуска, носят си техни храни съответно, понякога училището ни се превръща в една закусвалня, отколкото учебно заведение", каза Жасмина Димитрова - зам.-директор в ОУ "В. Левски"- Пловдив.

От ръководството на учебното заведение добавят, че средствата за закуските се отпускат по заложения от държавата стандарт за издръжката на учениците. Според родители с покачването цените на тока и храните има опасност да пострада качеството на предлаганите продукти, но децата не трябва да са потърпевши. А от фирмата производител се надяват на решение от страна на държавата - как може да се компенсират високите цени, защото оцеляването на бранша става все по- трудно.

Репортер: Галена Паскова

Снимки: Ивайло Спасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на Мая Манолова ще се казва "Изправи се България"
Партията на Мая Манолова ще се казва "Изправи се България"
Баскетболистите на Цървена звезда отказаха да подкрепят Украйна
Баскетболистите на Цървена звезда отказаха да подкрепят Украйна